15 septembrie, 2016

tudoracheDepartamentul de Informaţii şi Protecţie Internă (DIPI) al Ministerului Afacerilor Interne se află în proces de reorganizare, foarte posibil structura urmând să fie trecută sub control Parlamentar.

O primă variantă de reformă, a anunțat joi ministrul Dragoş Tudorache în cadrul unei conferințe de presă, ar urma să fie transmisă Guvernului în 2 săptămâni.

„Am anunţat-o (reformarea DIPI – n.r.) ca pe una din priorităţi şi rămâne una dintre priorităţi. Suntem acum în analiza internă cu toate departamentele din minister care pot avea o contribuţie în definirea acestei reforme. Obiectivele mele sunt ca în două săptămâni să propun Guvernului, să propun celorlalte instituţii avizate, un prim model de reformă”, a spus ministrul Dragoş Tudorache citat de Digi24.


Ministrul de Interne a afirmat că în primul rând dorește clarificarea zonei de competenţă a DIPI, astfel încât să nu mai existe suprapuneri cu celelalte servicii ale statului care se ocupă de activităţi informative sau contrainformative.

„Este esenţial să avem o clarificare a acestor arii de competenţă. În al doilea rând, intenţia mea este să supun DIPI, sau cum se va numi ea după reorganizare, controlului parlamentar, aşa cum sunt şi celelalte servicii care lucrează în zona de informaţii tocmai pentru a avea o transparentizare şi responsabilizare faţă de parlament a acestei structuri”, a declarat miistrul Tudorache.

Una dintre modificările majore luate în calcul şi aflate în analiza conducerii Ministerului Afacerilor Interne este militarizarea structurii de informaţii, au declarat surse din cadrul MAI pentru News.ro. Astfel, agenţii şi ofiţerii DIPI, care în prezent sunt funcţionari publici cu statut special, ar putea avea grade militare, organizaţi după o ierarhie militară.

Situaţia de la DIPI este cea care a dus la demisia fostului ministru de Interne Petre Tobă, după ce DNA a deschis o anchetă penală împotriva foştilor şefi ai structurii de informaţii. Procurorii DNA au cerut aviz pentru începerea urmăririi penale faţă de Petre Tobă pentru favorizarea făptuitorului.


Procurorii DNA îl acuză pe Tobă că a refuzat, în mod discreţionar, declanşarea procedurii de declasificare parţială a unor documente care ar fi dovedit deturnările de fonduri din bugetul DIPI. Anchetatorii susţin că lipsa de transparenţă în administrarea fondurilor operative a condus la aruncarea în derizoriu a destinaţiei legale a fondurilor operative, respectiv realizarea securităţii naţionale.

În luna mai 2016, fostul vicepremier Gabriel Oprea, şeful DIPI Nicolae Gheorghe şi adjunctul său Nelu Zărnică au fost trimişi în judecată pentru abuz în serviciu cu obţinerea de foloase necuvenite pentru sine sau pentru altul, complicitate la abuz în serviciu şi deturnare de fonduri în formă continuată.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: