marți

7 februarie, 2023

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

3 februarie, 2013

Ministrul român al Afacerilor Externe, Titus Corlăţean, l-a informat pe vicepreşedintele SUA, Joe Biden (foto), că lucrările de la Deveselu la elementele scutului antirachetă american vor începe în curând, şeful diplomaţiei române exprimându-şi interesul pentru ca această fază să fie „marcată adecvat în relaţiile bilaterale”.

Potrivit MAE, Corlăţean a avut o scurtă discuţie cu Biden, sâmbătă, în marja Conferinţei de Securitate de la München.

„Ministrul Corlăţean l-a informat pe vicepreşedintele american despre stadiul procesului de operaţionalizare a sistemului de apărare anti-rachetă de la Deveselu, indicând începerea în viitorul apropiat a construcţiei sitului. În acest context, şeful diplomaţiei române a exprimat interesul pentru ca această fază a proiectului sa fie marcată adecvat în relaţiile bilaterale”, a precizat MAE.


De asemenea, Titus Corlăţean a „reafirmat prioritatea pe care relaţia cu Statele Unite o are în politica externă a României, substanţiată de Parteneriatul strategic dintre cele două ţări”.

La conferinţa de la Munchen, vicepreşedintele SUA, Joe Biden, a ţinut un discurs în care a menţionat colaborarea dintre SUA şi statele care participă la sistemul de apărare anti-rachetă, printre care şi România.

„În Afganistan, America priveşte către Europa, care asigură circa 30.000 de militari şi formatori şi a cheltuit deja aproape 15 miliarde de dolari. Colaborarea noastră la scutul antirachetă protejează populaţiile noastre, iar acordurile cu România, Spania şi Turcia oferă dovezi tangibile de cooperare”, a spus Biden în discursul lui.

Corlăţean a vorbit despre Schengen cu oficialii germani, la Munchen

  • Într-o discuţie cu ministrul german de Externe, Guido Westerwelle, Titus Corlăţean „a prezentat o serie de argumente pentru susţinerea unei decizii favorabile de aderare a României la spaţiul Schengen şi a subliniat faptul că autorităţile române îşi îndeplinesc cu responsabilitate rolul care le revine la frontiera estică a UE, precum şi toate criteriile stabilite în acquis-ul Schengen, fapt confirmat şi de Comisia Europeană”. „Din această perspectivă, şeful diplomaţiei române a subliniat caracterul legitim al unei decizii favorabile pentru aderarea României la spaţiul Schengen, cu ocazia următoarei reuniuni a Consiliului Justiţie şi Afaceri Interne din martie”, susţine MAE.
  • Într-o întrevedere cu preşedintele Comisiei pentru Afaceri Europene a Parlamentului German, Gunther Krichbaum, ministrul Titus Corlăţean a subliniat „caracterul legitim al unei decizii favorabile pentru aderarea României la spaţiul Schengen cu ocazia următoarei reuniuni a Consiliului Justiţie şi Afaceri Interne din martie”.


Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

România a reușit să facă progrese semnificative în ceea ce privește recuperarea decalajului față de media în privind PIB-ului pe cap de locuitor. Odată cu aderarea la NATO

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: