vineri

10 mai, 2024

12 septembrie, 2023

Ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, a declarat luni la Prima Tv că investițiile din PNRR trebuie analizate ”cu pragmatism”, pentru a nu pierde bani din cauza nefinalizării proiectelor până în 2026.

Ministrul a dat exemplul investițiilor din Sănătate unde, potrivit News.ro, „poate e mai bine să spună că nu au timp acum să facă aceste spitale, pentru că nu au timpul fizic, nu sunt pregătite proiectele, iar banii aceia să îi putem reloca în altă parte”.

„Dacă ne referim la termenul efectiv de implementare a acestor proiecte, adică putem realiza cele 26 de spitale până în 31 august 2026? Suntem, totuşi, în 2023. În perioada care urmează e greu de crezut că toate cele 26 de spitale se vor implementa. A cui este greşeala, acum este deja alt subiect. Aici trebuie să fim foarte pragmatici, dacă discutăm de PNRR”, a spus ministrul, el arătând că „putem să pierdem banii pentru neimplementare şi a doua sancţiune este că neîndeplinind jalonul mai ai o sancţiune în plus”.

Boloș: ”O să fie greu de explicat de ce nu implementăm proiecte prioritare pentru țară”

„Va depinde foarte mult de coordonatorii de reformă. Acum e o perioadă în care nu dăm socoteală pentru faptul că nu am implementat aceste proiecte dar vine termenul mare. (..) Dacă la acea scandenţă nu sunt îndeplinite, nu va fi bine pentru acei coordonatori de reformă.

(..) La momentul anului 2026, cel care va fi ministru va trebui să dea socoteală de ce nu a implementat proiectele şi pierdem banii, nu îi va fi uşor să explice şi să dea vina pe birocrație, sau că beneficiarii nu au implementat contractele de finanţare… Cu siguranţă le va fi foarte greu să explice de ce România a pierdut bani, de ce România nu implemetează proiecte de autostrăzi sau de educaţie, sau alte domenii prioritare pentru ţară”, a spus ministrul de Finanțe.

Intervenția lui Marcel Boloş apare în condițiile în care România a trimis la Bruxelles lista cu investițiile pe care le scoate din PNRR pentru a atinge plafonul diminuat al granturilor alocate de Bruxelles, ca urmare a recalculării alocării în funcție de creșterea economică a României. Între aceste proiecte ”scoase” se numără și 6 investiții în spitale din România, cu o valoare de peste 700 milioane euro.

Despre cheltuielile cu aparatul bugetar: ”Suntem pe locul 2 în UE”


Fără a se pronunța clar asupra reformei administrative în România, ministrul de Finanțe a arătat că cheltuielile cu acest aparat cres constant.

”Suntem pe locul al doilea în UE, având ponderea dintre cheltuielile de personal şi veniturile curente ale statului de aproximativ 35%. Nu trebuie să dau eu foarte multe intepretări, să nu fiu criticat, dar asta spune multe despre cheltuieile de personal, 120 de miliarde de lei sunt aceste cheltuieli, anual. Mai adăugaţi 180 de miliarde la asistenţa social, sau cele 110 miliarde la pensii…”, a arătat ministrul.

***


Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Retragerea doctorului Cîrstoiu din cursa pentru primăria Capitalei arată nu

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: