luni

29 aprilie, 2024

10 martie, 2015

dusaMinistrul Apărării, Mircea Duşa a declarat, marţi, în cadrul bilanţului ministerului pe 2014, că cele două comandamente NATO stabilite a fi înfiinţate în ţara noastră, în urma reuniunii miniştrilor Apărării de la Bruxelles, vor funcţiona în Bucureşti, urmând a fi operaţionale în 2016 şi 2018.

În contextul noilor provocări de securitate de pe flancul estic, explică Mircea Dușa, România şi-a exprimat intenţia de pune la dispoziţia Alianţei Nord- Atlantice un comandament multinaţional de divizie precum şi de a găzdui o structură multinaţională de integrare a forţelor.

Ministrul Duşa a mai arătat că şi-a propus ca, într-o primă etapă, să se poată atinge starea operaţională a unităţilor, pentru integrarea forţelor NATO, până în luna iunie, iar până la Summit-ul din Polonia, din 2016, să fie realizată capacitatea operaţională completă.


Ministrul Apărării a mai afirmat că în ceea ce priveşte comandamanentul naţional de divizie, preconizează realizarea capacităţii operaţionale iniţiale până în 2016, iar cea completă, până în 2018.

”Vis-a-vis de locaţia celor două comandamente, pentru că este o întrebare care mi se pune de multe ori, cele două comandamente vor funcţiona în Bucureşti”, a anunţat Mircea Duşa.

Strategia adoptată la summit–ul NATO din Țara Galilor

În cele două centre de comandă şi control ale NATO din România vor activa militari români, dar şi din alte state membre, au decis, la începutul lunii februarie, miniştrii Apărării din statele membre ale Alianţei.

La reuniunea miniştrilor Apărării de la Bruxelles s-a decis constituirea imediată pe teritoriile aliaţilor din est – România, Polonia, Bulgaria, Estonia, Letonia şi Lituania – a unor Unităţi pentru Integrarea Forţelor NATO, acestea fiind structuri multinaţionale de comandă şi control ale Alianţei Nord-Atlantice, care vor ”asigura o prezenţă vizibilă şi continuă a NATO pe teritoriul aliaţilor estici“.


Pe lângă acest centru, România va găzdui un Comandament Multinaţional de Divizie Sud-Est care va funcţiona ca un centru de comandă-control în situaţia dislocării de forţe pe flancul estic al NATO.

Măsurile decise la începutul lunii februarie de miniștrii apărării din statele membre ale Alianței Nord-Atlantice fac parte din strategia adoptată la summit–ul NATO din Ţara Galilor, însă, în ciuda asigurărilor că sunt măsuri defensive, Rusia şi-a afirmat deja îngrijorarea.

“Este vorba despre crearea unor capabilităţi operaţionale suplimentare care vor permite alianţei să reacţioneze în apropierea graniţelor Rusiei. Astfel de decizii trebuie să fie luate în considerare în planificarea noastră militară”, spunea purtătorul de cuvânt al MAE rus.

Marea Britanie a anunţat că va conduce foţa de reacţie rapidă în 2017 şi că va trimite ofiţeri în toate cele 8 noi centre.
Chuck Hagel, secretarul american al Apărării, a spus şi el că Washingtonul va da ofiţeri, dar şi expertiză logistică şi tehnică noilor comandamente.

 

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Retragerea doctorului Cîrstoiu din cursa pentru primăria Capitalei arată nu

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: