luni

29 aprilie, 2024

9 iunie, 2011

Ministru german: falimentul Greciei este iminent. Ministrul german de finanţe, Wolfgang Schaeuble, crede că falimentul Greciei este iminent, potrivit unei scrisori secrete dezvăluite de presa germană. El consideră că restructurarea datoriei Greciei este absolut necesară. “Ne aflăm în faţa unui risc real de faliment în interiorul zonei euro”, spune Schaeuble, într-o scrisoare adresată preşedintelui Băncii Centrale Europene, Jean-Claude Trichet. Într-un limbaj dur, oficialul european cere ajutor suplimentar pentru Grecia, inclusiv din partea băncilor private, care ar trebui să contribuie la salvarea Greciei. Statele membre şi oficialii europeni lucrează la un nou acord de împrumut pentru Grecia, în plus faţă de cele 110 miliarde de euro primite anul trecut, un nou pachet estimat la circa 60 de miliarde de euro. Miniştrii de finanţe este de aşteptat să ajungă la un acord, în 20 iunie, cu doar 3 zile înainte de summitul liderilor europeni. Schaeuble sugerează că ar trebui ca toţi creditorii privaţi să aştepte 7 ani înainte de li se restitui împrumuturile acordate Greciei. (EuObserver)

PE susţine integrarea României şi Bulgariei în spaţiul Schengen. Parlamentul European a votat, miercuri, un raport în care susţine aderarea României şi Bulgariei la spaţiul Schengen,cu o zi înainte de summitul miniştrilor europeni de interne, care ar putea amâna o decizie în acest sens până în septembrie. PE a adoptat raportul cu 487 de voturi pentru, 77 împotrivă şi 29 de abţineri. Gestul parlamentarilor este destinat a acorda un impuls politic procesului de extindere a zonei de liberă circulaţie din Europa. „Sistemul Schengen oferă cele mai înalte standarde de management al frontierelor. România şi Bulgaria îndeplinesc cerinţele de astăzi, de aceea trebui să nu le întârziem integrarea”, spune şeful PE, Jerzy Buzek, cerând miniştrilor de interne să ia o decizie cât mai curând posibil. El a mai cerut statelor membre să nu distrugă zona Schengen cu decizii pripite, făcând aluzie la disputa franco-italiană legată de afluxul de imigranţi ilegali din Africa de Nord şi planurile danezilor de a reintroduce controlul la graniţe. (EUObserver)

UE creşte oferta privind compensaţiile acordate fermierilor. Comisarul european pentru agricultură, Dacian Cioloş, a anunţat că UE va aloca 210 milioane de euro pentru  plata daunelor către fermieri europeni afectaţi de criza E.coli. Oferta iniţială a Comisiei a fost de 150 demilioane de euro, dar marii producători au respins-o ca fiind insuficientă. Suma nu acoperă, oricum, decât o mică parte din pierderile producătorilor de legume, care au estimat pagubele la 417 milioane de euro pe săptămână. Infecţia cu E.coli a ucis deja 26 de persoane şi a îmbolnăvit alte 2.400. Majoritatea cazurilor s-au descoperit în nordul Germaniei, la Hamburg, dar sursa infecţiei încă nu se cunoaşte. Ministrul german al sănătăţii spune că numărul îmbolnăvirilor scade semnificativ, deşi se aşteaptă să aibă loc şi alte decese din această cauză. (BBC News)


Război total contra traficanţilor de droguri în Rusia. Traficanţii de droguri ar putea fi trataţi ca şi criminali în serie şi ar putea fi trimişi în lagărele de muncă forţată, potrivit proiectului de lege redactat de Parlamentul de la Moscova.  Boris Gryzlov, preşedintele Dumei de Stat a declarat că este nevoie de un război total contra drogurilor pentru a opri rata de creştere a persoanelor care fac abuz de droguri, din cauza intrării heroine din Afganistan prin Asia Centrală până în Europa. Rusia are 6 milioane de dependenţi de droguri (1 din 25 de oameni). În fiecare an, 100.000 de persoane mor din cauza drogurilor, spune Gryzlov, arătând că scara la care ajuns acest flagel ameninţă să distrugă genele ruşilor. Preşedintele Dimitri Medvedev a declarat, anul acesta, că abuzul de droguri reduce cu 3% creşterea economică din ţară. Virusul HIV se răspândeşte foarte repede din această cauză, în prezent se estimează că 1 din 100 de ruşi este infectat cu HIV. (The Guardian)

Familia regală saudită „cumpără” liniştea din ţară. Singura naţiune din lumea arabă care ar putea scăpa de revolte este cea mai bogată ţară din regiune, Arabia Saudită. O infuzie nouă de bani a „cumpărat” până acum linişitea şi pacea din ţară. Regatul cheltuieşte circa 130 de miliarde de dolari pentru a creşte salariile, a construi case şi a finanţa organizaţii religioase, tocmai pentru a neutraliza nemulţumirea opoziţiei. Regele Abdullah a început să-şi deschidă „carnetul de cecuri” imediat după ce au izbucnit protestele în Tunisia şi Egipt, încercând să descurajeze o revoltă similară în ţara sa. Rezervele regale sunt estimate la circa 214 miliarde de dolari în petrol, doar pentru anul trecut. Arabia Saudită se bazează şi pe alianţa sa extrem de apropiată de liderii religioşi, care au ajutat până acum familia regală să se menţină la putere. Marele muftiu, oficialul cu cel mai înalt rang religios din regat, a exclus protestele de stradă, spunând că legea islamică le interzice, iar clericii au transmis mai departe acest mesaj în predicile de vinerea. (The New York Times)

China construieşte primul său portavion. Şeful Marelui Stat Major al armatei chineze a confirmat faptul că ţara sa construieşte în prezent primul portavion din istoria sa. Generalul Chen Bingde a refuzat săspună când va fi gata acest portavion, care este un vas sovietic renovat, model Varyag. Un oficial al armatei a declarat însă că acesta „nu este destinat a ameninţa alte naţiuni”. Nava de transport lungă de 300 de metri, care este construită în portul Dalian, din nord-estul ţării, a fost unul dintre cele mai bine păzite secrete ale Chinei, consideră analiştii. De altfel, armata chineză este una dintre cele mai secretoase din lume în privinţa programelor sale de apărare. Nava a fost construită în anii 1980 pentru marina sovietică, dar nu a fost niciodată terminată. Când URSS s-a destrămat, vasul ruginit a rămas în portul din Ucraina, până când o companie chineză a cumpărat-o şi a transformat-o în casino. Nava este aproape terminată acum şi este de aşteptat să iasă pe mare la sfârşitul acetsui an. (BBC News)

 


Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Retragerea doctorului Cîrstoiu din cursa pentru primăria Capitalei arată nu

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: