miercuri

29 iunie, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

2 iulie, 2020

Miniştrii de externe ai ţărilor membre ale Uniunii Europene (UE) se vor reuni pe 13 iulie la cererea Franţei, pentru o dezbatere legată de relația cu Turcia, a anunţat miercuri şeful diplomaţiei franceze, anunță Agerpres.

Și Parlamentul European va analiza săptămâna viitoare relațiile cu Turcia, dezbaterea fiind solicitată de PPE, familie politică a premierului Greciei, Kyriakos Mitsotakis.

Reuniunea miniștrilor de Externe este o inițiativă franceză, care apare pe fondul deteriorării relațiilor bilaterale, în special din cauza crizei libiene. Franţa acuză Turcia că încălcă embargoul asupra armelor ce au ca destinaţie Libia, pe fondul căruia în urmă cu 2 săptămâni s-a produs un incident maritim în care au fost implicate o fregată franceză și nave de coastă turcești.


”La cererea noastră, va avea loc o reuniune a miniştrilor de externe din  UE, pe 13 iulie, consacrată exclusiv problemei turce”, a declarat ministrul de Externe Jean-Yves Le Drian în faţa Adunării Naţionale.

După incidentul din Mediterana, Franţa şi-a suspendat participarea la misiunea NATO în zonă, Sea Guardian.

O relație și mai tensionată există în prezent între Grecia și Turcia, ca efect al operațiunile agresive de explorare a rezervelor petroliere offshore pe care Turcia le practică în nordul Ciprului, la limita apelor sale teritoriale.

Acțiunea este posibilă ca efect al acordului pe care Turcia l-a semnat cu Libia în ceea ce privește cooperarea în zonele maritime exclusive deținute de cele 2 state în Mediterana.

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

Grecia acuză Turcia că îi încalcă frecvent spațiul aerian și cel maritim

„Sancţiuni au fost deja luate la adresa Turciei de către UE, din cauza operaţiunilor de foraj pe care Turcia le iniţia în zona economică maritimă a Ciprului (…) şi alte sancţiuni ar putea fi pregătite”, a afirmat Jean-Yves Le Drian.

Etichete: , , , ,

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Consumatorii români aveau, la nivelul anului 2021, o paritate a puterii de cumpărare de 55,5% din media europeană, procent identic cu cel din 2020, cel mai redus de...

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: