Miniştrii de externe ai statelor membre UE „şi-au exprimat în mod clar solidaritatea faţă de Franţa”, precum şi „sprijinul clar” față de aceasta în scandalul submarinelor, a declarat presei şeful diplomaţiei europene, Josep Borrell.
Declarația a fost făcută după reuniunea specială pe care miniștrii de Externe din UE au avut-o la New York, în marja sesiunii Adunării Generale anuale a ONU, pe marginea crizei diplomatice apărute după formarea alianței indo-pacifice AUKUS, între Statele Unite, Marea Britanie şi Australia. În urma acestei noi cooperări internaționale, Franța a pierdut un contract pentru livrarea a 12 submarine către Australia.
Participanţii la reuniune consideră că disputa franco-americană generată nu este un subiect bilateral, ci unul care „a afectat” întreaga Uniune Europeană, a explicat Josep Borell, care a prezidat întâlnirea.
Preşedintele american Joe Biden a anunţat pe 15 septembrie o nouă alianţă strategică cu Australia şi Marea Britanie, care a dus la anularea unui contract de 56 de miliarde de euro prin care Franţa urma să furnizeze submarine Australiei.
Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a caracterizat luni drept „inacceptabil” modul în care a fost tratată Franţa prin pactul de securitate încheiat între SUA, Australia şi Regatul Unit, relatează AFP, preluată de Agerpres.
„Unul dintre statele noastre membre a fost tratat într-un mod inacceptabil. (…) Vrem să ştim ce s-a întâmplat şi de ce”, a declarat ea pentru jurnalista Christiane Amanpour, de la CNN.
Ursula von der Leyen este prima lideră a unei instituţii europene care reacţionează la anunţarea acestui pact, numit AUKUS, care a dus la ruperea unui important contract de armament încheiat de Franţa cu Australia.
În sumă totală de 90 de miliarde de dolari australieni (56 de miliarde de euro), acesta prevedea furnizarea a 12 submarine cu propulsie diesel şi a fost adesea numit „contractul secolului”.
UE nu a fost nici consultată, nici informată înainte de anunţul parteneriatului strategic pentru regiunea indo-pacifică între Washington, Londra şi Canberra, a declarat vineri şeful diplomaţiei europene, Josep Borrell.
Pentru a-şi transmite nemulţumirea, Franţa şi-a rechemat ambasadorul în SUA, un act fără precedent faţă de acest aliat istoric, precum şi pe cel din Australia, ţara aflată la originea crizei. De asemenea, Parisul a anulat o reuniune între ministrul francez al apărării, Florence Parly, şi omologul său britanic Ben Wallace.
Jean-Yves le Drian, şeful diplomaţiei franceze care va susţine un discurs de la tribuna ONU, le reproşează liderilor celor trei state semnatare ale pactului AUKUS că şi-au ascuns negocierile timp de luni de zile şi a denunţat „o ruptură majoră de încredere” între aliaţii din cadrul NATO.