vineri

19 aprilie, 2024

10 februarie, 2011

Ministerul Sănătăţii va introduce în acest an un sistem de plată diferenţiată a personalului medical din spitalele publice, în funcţie de performanţă – au declarat pentru cursdeguvernare.ro surse oficiale din instituție.

Noul sistem va schimba, practic, statutul medicilor care lucrează acum în spitalele din sistemul public de sănătate. Potrivit lui, medicii vor fi plătiți în funcție de un set de criterii de performanță și la un nivel mai ridicat, depăşindu-se astfel actualul sistem de plată bazat pe   grade și vechimea în profesie.

”Până acum s-a creat un grup de lucru, care să stabilească criteriile după care se pot face aceste departajări. Trebuie criterii profesionale şi economice foarte clare”, a declarat, pentru cursdeguvernare.ro, dr. Gheorghe Borcean, vicepreşedinte al Colegiului Medicilor, organism cooptat în echipă cu ministerul. 

Noutatea: sistemul criteriilor de performanţă şi legislaţie pentru mobilitatea medicilor în sistemul publicn de sănătate


 
În principiu, noutatea consta în stabilirea unor criterii, care să facă câștigurile medicilor, potrivit unui raport corect între calitatea serviciilor cantitatea acestora și veniturile obținute.

Aceste criterii vor face parte dintr-un nou cadru legislativ, care să ţină cont și şi de alţi doi parametri: complexitatea manevrelor medicale și competentele reflectate de performanța medicală.

Pe lângă stabilirea acestor criterii, o altă variantă luată în calcul este posibilitatea medicilor de a încheia contracte de prestări servicii medicale cu mai multe unități publice, fapt care asigură mobilitatea medicilor, foarte limitată la această oră de actualul sistem.

Surse din minister ne-au declarat că dincolo de aceste generalități, se va forma o echipă contituită din specialisti ai ministerului și reprezentanți ai Colegiului medicilor, care să formuleze în următoarele luni propunerile concrete pentru criteriile de performanță.

  
Iniţiativa vine de la Cotroceni: „medicii bugetari” să fie înlocuiţi cu medici contractaţi de spitale


Noul sistem la care lucrează Ministerul Sănătății își are originea într-un Raport al Comisiei prezidențiale pentru analiza si elaborarea politicilor din domeniul sănătății, elaborat încă din 2008. Potrivit acestui raport, o prioritate a sistemului de sănătate este stabilirea unei legături între performanța medicului și modul în care este plătit. 

Dar Comisia nu s-a rezumat cu recomandările la modul de plată al medicilor: ”O variantă care ar lega veniturile de prestaţia medicală presupune posibilitatea personalului medical şi în special a medicilor de a încheia contracte de prestări servicii cu mai multe instituţii medicale publice, pentru activităţi specifice. În acelaşi timp, integrarea serviciilor medicale între asistenţa primară şi cea secundară creează posibilitatea ca personalul medical din ambele sectoare să activeze la cele două niveluri, din nou pe bază contractuală”, se arată în  Raport.

Asa s-a născut strategia ”Sistem de plată diferențiat în funcție de performanță”. Despre ea a pomenit Traian Băsescu săptămâna trecută, când a anunțat încheierea negocierilor cu FMI și începutul unei perioade de doi ani de reforme.

”Medicul trebuie să aibă contract cu spitalul şi să nu fie un slujbaş de stat, să ştie cât costă o consultaţie, cât costă o operaţie, ce se încadrează în pachetul garantat pentru populaţie, foarte bine, se prestează gratuit, plăteşte Casa, ce este peste, plăteşte pacientul. Deci, nu numai disponibilizările, dar şi procesele de modernizare ale sistemului de sănătate sunt o altă sursă. Nu văd de ce doctorii ar mai accepta să fie bugetari”, a spus Băsescu. 

Surse din anturajul prezidențial ne-au declarat că, de fapt, ideea de a pune la punct şui de a implementa un astfel de sistem i-a venit lui Traian Băsescu după ce a fost operat în Austria.

Pe cine avantajează şi pe cine dezavantajează contractele?

Consilierul prezidenţial pentru probleme de sănătate, Virgil Păunescu, a explicat că acest sistem în care medicii să aibă contracte cu mai multe spitale va avantaja doctorii tineri, care au nevoie de mai multă mobilitate, pentru a putea profesa. 

” Astăzi, pot să am operaţii într-un spital, mâine în alt spital”, a declarat prof. univ. Păunescu, pentru cursdeguvernare.ro.

În Bucureşti, sunt foarte mulţi medici rezidenţi care sunt pe jumătate angajaţii universităţii şi pe jumătate ai spitalului, care stau să le vină rândul la o operaţie. Ei nu se pot duce să lucreze într-un alt spital, pentru că sunt legaţi de un contract de muncă. Este o mobilitate a resursei umane foarte mică. 

În momentul de faţă, dacă eşti angajatul statului, dacă eşti chirurg, stai la coadă să-ţi vină rândul să operezi. Şi dacă ai noroc, îţi vine rândul în ziua aia, dacă nu, în zilele următoare. Sunt spitale care au un număr mai mare de doctori şi spitale unde ai un număr mai mic de doctori. Tu nu te poţi duce acum să operezi într-un alt spital, pentru că ai contract cu un anumit spital, de care eşti legat”, a explicat Păunescu.
 

Doctori versus contabili

           
Dr. Geza Molnar, consilier al ministrului Sănătăţii, Attila Cseke, spune că dacă s-ar aplica un astfel de sistem de contracte generalizat în întregul aparat sanitar public, soluţia ar urma să fie în concordanţă şi cu statutul medicului, de practicant al unei profesii liberale.

” În afară de beneficiul economic, pe care îl poate realiza în cazul în care este bun şi este solicitat – dacă nimeni nu merge la doctorul X, ci la doctorul Y, sigur că doctorul X nu va primi nici un venit -, se deschide posibilitatea validării competenţei profesionale şi a liberei concurenţe pentru realizarea unui salariu mai decent”, a explicat Molnar.

Pentru ca sistemul să poată fi aplicat în mod eficient, ar urma ca medicii să se constituie în persoane fizice autorizate (PFA) sau să-şi deschidă firme prin care să încheie astfel contracte cu spitalele, dar în acest caz s-ar impune şi modificări legislative, prin care doctorii să fie degrevaţi de procedurile privind contabilitatea proprie.

 ”Dacă noi o să venim cu legislaţia noastră în care i se impune medicului să angajeze un contabil, să facă un contract de audit financiar şi mai vin trei pe capul lui de la controlul financiar, sigur că nu va fi atractiv. În cazul în care se va încerca aşa ceva, trebuie găsită modificarea aferentă a legislaţii încât PFA să poată fi asociată în contabilitate la un spital”, a spus Molnar.

Pro și contra acestui sistem

Dr. Daniela Bartoș, fost ministru al Sănătăţii: Ce a spus Băsescu nu are bază reală, noi nu suntem bugetari

Fostul ministru PSD al Sănătăţii Daniela Bartoş consideră că sistemul propus de Băsescu este foarte greu aplicabil în România, în condiţiile în care nu există conturat un pachet minimal de servicii medicale gratuite.

” Medicii nu sunt bugetari. Nu există un pachet garantat pentru populaţie. Tot ce a spus acolo nu are bază reală. Noi nu suntem bugetari, suntem plătiţi din fondul de asigurări. Nu există pachet de servicii garantate pentru populaţie. Contractele nu se pot aplica, pentru că nu avem doctori şi dacă nu avem doctori, trebuie să-i folosim pe ăştia pe care îi avem”, a declarat Bartoş, pentru cursdeguvernare.ro.

 Singurul efect pe care îl întrevede prof. univ. dr. Bartoş ca urmare a introducerii sistemului de contracte este concurenţa între medici.  ”Dacă faci contracte individuale la fiecare pe anumite prestaţii de servicii, e clar că introduci concurenţa între doctori”, a arătat fostul ministru al Sănătăţii.

Dr. Gheorghe Borcean, vicepreşedinte al Colegiului Medicilor: Să-i spună cineva lui Băsescu că sistemul de contracte este folosit în România

„Sistemul invocat de Băsescu funcţionează, însă, şi în prezent, în cazurile unde anumite posturi din spital au rămas neocupate, pentru că medicii nu s-au prezenta la concurs –  spune dr. Gheorghe Borcean. În acest caz,  doctorii contractaţi pe bază de PFA sunt plătiţi la nivelul statelor de plată impuse în spital pentru toţi medicii.

”Am angajaţi medici ca persoane fizice autorizate, pe specialităţi pe care nu le deţin, adică nu am specialişti pe o anumită specialitate. Am deja medici tineri cu care îmi umplu nişte goluri în statul de funcţii şi aceia lucrează ca PFA, la stat. În sistemul acesta, am avantajul că îmi acopăr un gol în statul de funcţii. Nu am un barem pe care să-i plătesc şi îi plătesc ca şi cum aş lucra cu un medic angajat. Nu am alte tarife, nu am posibilităţi de negociere cu el pe anumite prestaţii”, a explicat şeful clinicii de chirurgie a Spitalului din Caransebeş.

 
Eugen Nicolăescu, fost ministru al Sănătății: Sistemul e prea subfinanţat pentru performanţă

„Cred că medicii sunt cei care trebuie consultaţi într-o soluţie sau alta. Poate fi ales pentru sectorul privat şi chiar, uneori, pentru sectorul public, acest sistem, dar numai după ce este evaluat corect impactul pe care l-ar putea avea asupra sistemului de sănătate.

Această variantă ar putea să depărteze şi mai mult medicii de sectorul public şi de România şi să-i îndrume mai mult spre străinătate.

 Sistemul de salarizare diferenţiată pentru medici, in funcţie de performanţe: în acest moment nu ai cum să vorbeşti despre performanţă când sistemul este grav subfinanţat. Dacă sistemul ar fi finanţat corect, atunci am putea vorbi despre crietrii de performanţă şi şi despre salarizare”.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

4 răspunsuri

  1. Categoric sistemul contractual este necesar cu toata opoziztia opozitiei lenese! Numai asa medicii tineri vor putea intra in sistem si nu vor mai fi aruncati pe la diverse „concursuri” si aprobari aranjate!
    Aceasta este directia o vede oricine din sistem. Medicii buni sunt totusi mai putini, ei vor dori sistemul categoric. Medicii mai comozi si mai cu pile vor dori ca sa nu se implementeze sistemul. Acestia vor fi mai multi si o sa vedeti cum hotarasc cu primarii, cu parlamentarii si cu memoriile lor ca la ei in spital nu se poate!
    Vedem astazi cate memorii si greve se fac pentru a nu se reprofila spitale care de fapt nu sunt spitale ci sunt „azile” pentru persoane mult mai tinere!
    Ministrul Sanatatii si Guvernul trebuie sa demareze neaparat sistemul, numai asa se poate avansa! Altfel puturosii o sa ne traga in spate!
    Jos palaria pentru intentie!
    Domnilor sunt un medic primar in prag de pensie , am 64 de ani cunosc bine ce trebuie facut! Aceasta este directia si nu exista alt drum! Gata cu comunismul!

    1. vedeti, sunt cel putin 15 ani de cand se pune problema crearii unui sistem de criterii la capatul carora sa fie platita competenta, și gasirii unei modalitati de a face flexibila piata pentru o meserie, in definitiv, liberala. poate ca acum or sa fie multi cu spatele la zid si va fi facuta si legislatia asta. si din momentul ala, vor trece numai 10-15 ani pana cand ea va deveni si functionala in teritoriu.

  2. Pingback: Februarie 2011

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

4 răspunsuri

  1. Categoric sistemul contractual este necesar cu toata opoziztia opozitiei lenese! Numai asa medicii tineri vor putea intra in sistem si nu vor mai fi aruncati pe la diverse „concursuri” si aprobari aranjate!
    Aceasta este directia o vede oricine din sistem. Medicii buni sunt totusi mai putini, ei vor dori sistemul categoric. Medicii mai comozi si mai cu pile vor dori ca sa nu se implementeze sistemul. Acestia vor fi mai multi si o sa vedeti cum hotarasc cu primarii, cu parlamentarii si cu memoriile lor ca la ei in spital nu se poate!
    Vedem astazi cate memorii si greve se fac pentru a nu se reprofila spitale care de fapt nu sunt spitale ci sunt „azile” pentru persoane mult mai tinere!
    Ministrul Sanatatii si Guvernul trebuie sa demareze neaparat sistemul, numai asa se poate avansa! Altfel puturosii o sa ne traga in spate!
    Jos palaria pentru intentie!
    Domnilor sunt un medic primar in prag de pensie , am 64 de ani cunosc bine ce trebuie facut! Aceasta este directia si nu exista alt drum! Gata cu comunismul!

    1. vedeti, sunt cel putin 15 ani de cand se pune problema crearii unui sistem de criterii la capatul carora sa fie platita competenta, și gasirii unei modalitati de a face flexibila piata pentru o meserie, in definitiv, liberala. poate ca acum or sa fie multi cu spatele la zid si va fi facuta si legislatia asta. si din momentul ala, vor trece numai 10-15 ani pana cand ea va deveni si functionala in teritoriu.

  2. Pingback: Februarie 2011

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: