sâmbătă

27 aprilie, 2024

19 august, 2021

Ministrul Sănătății, Ioana Mihăilă, a cerut săptămâna aceasta centralizarea numărului de paturi ce pot fi alocate îngrijirii pacienților pediatrici, inclusiv pentru ATI, în fiecare județ, având în vedere faptul că tulpina Delta a SARS-CoV-2 afectează într-un număr mai mare copiii și populația tânără, comparativ cu variantele dominante din valurile anterioare.

Solicitarea a fost făcută la videoconferințele organizate săptămâna aceasta cu direcțiile județene de sănătate publică și cu reprezentanții spitalelor din rețeaua Covid-19, pentru pregătirea răspunsului sistemului de sănătate la valul 4 al epidemiei de Covid-19. Tulpina Delta, mult mai agresivă și cu o transmitere mai largă, este dominantă în valul 4.

În videoconferințe s-au discutat măsuri organizatorice cu scopul eficientizării capacității de răspuns a spitalelor față de creșterea incidenței cazurilor de pacienți cu Covid-19 spitalizați, conform unui comunicat al MS.


Printre măsurile abordate se numără:

  • pregătirea din timp a avizelor sanitare pentru aprobarea unui număr mai mare de paturi destinate pacienților ifectați cu noul coronavirus, corespunzător contextului epidemiologic.
  •  verificarea la nivelul unităților sanitare a existenței unui stoc adecvat de materiale și echipamente de protecție, precum și a faptului că aparatele de ventilație și sistemele de alimentare cu oxigen funcționează în parametri optimi și că nu vor exista dificultăți în aprovizionarea cu oxigen
  • realizarea unei evidențe a medicilor din specialitatea ATI, precum și a medicilor rezidenți (anii IV și V) care pot fi detașați către alte unități sanitare, în situația în care contextul epidemiologic va impune această măsură.

România a intrat, de la finalul lunii iulie, în valul 4 al pandemiei de COVID-19, în care este dominantă tulpina indiană Delta, considerată de specialiști de aproximativ două ori mai transmisibilă decât tulpina britanică Alpha (dominantă în valul 3 al pandemiei, din această primăvară). Numărul cazurilor de infecție cu SARS-CoV2 a crescut în ultima perioadă, depășind în ultimele zile 500 de cazuri pe zi, pentru prima dată după luna mai.

Medicul Valeriu Gheorghiță, coordonatoul campaniei naționale de vaccinare împotriva noului coronavirus anticipează un număr de peste 1.600 de cazuri de Covid-19 identificate zilnic în a doua parte a lunii septembrie.

Miercuri a fost a doua zi cu peste 500 de infectări raportate în 24 de ore, nivel ce nu a mai fost depășit din luna mai.


“Se anticipa această creștere, am transmis că, din estimări, având în vedere implementarea relaxărilor și faptul că varianta Delta devine dominantă, există această probabilitate de creștere. Considerăm că e foarte probabil să ajungem la final de august la peste 900 de cazuri pe zi și în septembrie, a doua parte, peste 1500 – 1600 de cazuri”, a declarat Valeriu Gheorghiță.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Retragerea doctorului Cîrstoiu din cursa pentru primăria Capitalei arată nu

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: