Strategia de administrare a datoriei publice guvernamentale a fost revizuită pentru perioada 2017-2019, ”pentru a fi în concordanță cu indicatorii bugetari prevăzuți în Strategia Fiscal-Bugetară pe termen mediu”, anunță joi Ministerul de Finanțe.
Potrivit comunicatului, principalele obiective ale Ministerului Finanțelor Publice în administrarea datoriei publice guvernamentale pentru perioada 2017-2019 sunt:
- Dezvoltarea pieței interne a titlurilor de stat;
- Limitarea riscurilor asociate portofoliului datoriei publice guvernamentale;
- Asigurarea necesarului de finanțare a administrației publice centrale, pe fondul minimizării costurilor pe termen mediu și lung.
Ministerul Finanțelor Publice decide selectarea surselor de finanțare și a momentelor de emisiune în funcție de cadrul macroeconomic și de evoluțiile piețelor financiare.
În prezent, anunță MFP, rezerva în valută este de circa 6,3 mld. euro și este pusă la dispoziția Trezoreriei Statului în scop prudențial, pentru a limita riscul de refinanțare.
Ultimele date publicate de Ministerul Finanţelor arătau că buffer-ul, sau rezerva în valută din Trezorerie, era la finalul lunii mai 2016 de 5,9 miliarde euro, ceea ce înseamnă că valoarea sa a crescut cu circa 400 milioane euro în ultimul an.
În 30 martie, ministrul Finanţelor, Viorel Ştefan, a afirmat, la finalul şedinţei Executivului, că buffer-ul Trezoreriei este peste nivelul necesar, iar soldul din Trezorerie este la un nivel „fără precedent”.
Dezvoltarea pieței interne a titlurilor de stat este un obiectiv strategic și urmărește creșterea eficienței acestui segment, îmbunătățirea lichidității și diversificarea bazei de investitori.
Potrivit noii strategii, ”pentru creșterea accesibilității persoanelor fizice la cumpărarea titlurilor de stat, se va introduce Programul Tezaur, prin intermediul căruia populația va putea subscrie certificate de trezorerie la unitățile teritoriale ale Trezoreriei Statului, și se va continua Programul FIDELIS de emisiuni de titluri de stat pentru populație prin intermediul pieței bursiere”.
În perioada 2017-2019, România încearcă să își acopere necesitățile de finanțare prin emisiuni de titluri de stat lansate pe piața internă, prin emiterea de euroobligațiuni pe piețele internaționale de capital și, în completare, prin contractarea de împrumuturi externe de la creditori oficiali (instituții financiare internaționale), în condiții avantajoase pentru statul român.