sâmbătă

20 aprilie, 2024

9 iulie, 2019

UPDATE: Ministerul Finanţelor a împrumutat, marți, două miliarde de euro de pe pieţele externe – 1,4 miliarde de euro pe 12 ani şi 600 de milioane de euro prin redeschiderea unei emisiuni pe 30 de ani, potrivit Bloomberg.

Informația de bază:

Ministerul Finanţelor (MFP) a redeschis, marți, emisiunea de eurobonduri cu scadenţă în 2049, lansată în martie şi a lansat o nouă emisiune pe 12 ani, potrivit mai multor surse din piaţă.


Guvernul vrea să împrumute pentru întreg anul, din surse interne și externe, 72 de miliarde (circa 15 miliarde euro), din care suma de 44 miliarde de lei este prevăzută pentru plata datoriilor care ajung la scadență în cursul acestui an, iar restul – pentru acoperirea deficitului bugetar.

Guvernul încearcă să profite de mediul investiţional favorabil ţărilor emergente şi încearcă să consolideze succesul celei dintâi emisiuni de eurobonduri pe 30 de ani, realizată în martie.

Atunci au fost atrase de pe piaţă 3 miliarde de euro, adică aproape trei sferturi din necesarul declarat de împrumuturi de pe piaţa externă, de 4,25 miliarde de euro.

Între timp, condiţiile de împrumut pentru ţările emergente au devenit şi mai favorabile, ca urmare a intenţiei marilor bănci centrale ale lumii (Federal Reserve – SUA şi Banca Centrală Europeană) de a reveni la politica de relaxare monetară, respectiv de a o continua şi, eventual, de a o amplifica.


Ministerul Finanţelor Publice (MFP) are în vedere emiterea de euroobligaţiuni în valoare de aproximativ 8,25 de miliarde de euro în perioada 2019-2020, din care a împrumutat deja trei miliarde de euro la începutul lunii aprilie.

(Citiţi şi: Guvernul pregătește creșterea cu încă 4 miliarde de euro a valorii împrumutului prin eurobonduri)

Programul-cadru de emisiuni de titluri de stat „Medium Term Notes” (MTN), corectat după emisiunea din martie, prevede reglementează posibilitatea de a emite obligaţiuni pe pieţele externe, în sumă maximă, în orice moment, de 31 de miliarde de euro sau echivalent în orice valută, mai mare cu patru miliarde faţă de plafonul anterior.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: