luni

4 iulie, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

29 mai, 2021

Ministerul Finanţelor Publice (MFP) a respins la sfârşitul săptămânii toate ofertele subscrise pentru o licitaţie de titluri de stat în cadrul căruia viza atragerea a 600 de milioane de lei, reiese din datele Băncii Naţionale a României (BNR).

Motivul invocat de reprezentanţii MFP este dobânda prea mare solicitată de investitori.

Licitaţia organizată viza o emisiune de obligaţiuni scadentă în 2027, în valoare de 600 milioane de lei. Rata cuponului a fost 2,5%.


Valoarea totală a ofertelor depuse de investitori s-a ridicat la 391,7 milioane de lei. Ofertele necompetitive au fost de 90 de milioane de lei.

„În conformitate cu prevederile art. 4, alin. 3 din Regulamentul-cadru privind operaţiunile de piaţă cu titluri de stat pe piaţa internă aprobat prin Ordinul ministrului finanţelor publice nr. 2245 din 16.09.2016, Ministerul Finanţelor respinge în totalitate ofertele de cumpărare transmise considerându-le la un nivel neacceptabil al preţului ofertat”, a anunţat ministerul.

Respectivul ordin prevede că „în funcție de necesitățile de finanțare și/sau de nivelul randamentului rezultat în cadrul licitației, Ministerul Finanțelor Publice își rezervă dreptul ca suma împrumutată aferentă unei serii să fie majorată, micșorată sau anulată”.

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

Finanţele au împrumutat luni 300 de milioane  de lei într-o emisiune de obligaţiuni scadentă în 2034, la o dobândă anuală de 4,15%.


În anul 2021 necesarul brut, de finanțare la nivel guvernamental este de aproximativ 130,8 miliarde de lei, volumul total al împrumuturilor ce urmează a fi atrase de Ministerul Finanțelor de pe piețele interne și externe fiind determinat de nivelul previzionat al deficitului bugetar, de 7,16% din PIB (aproximativ 80 de miliarde de lei) precum și de volumul datoriei de refinanțat în anul 2021, în sumă de aproximativ 51 de miliarde de lei.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Consumatorii români aveau, la nivelul anului 2021, o paritate a puterii de cumpărare de 55,5% din media europeană, procent identic cu cel din 2020, cel mai redus de...

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: