Plafonul total de garantare aferent programului Prima casă pentru 2016, care se cifrează la 1.690.330.155 de lei, a fost alocat în întregime, astfel încât băncile au la dispoziție întreaga sumă, anunță Ministerul Finanțelor.
“Odată cu alocarea acestui plafon, practic, au fost puse la dispoziția băncilor toate plafoanele disponibile pentru acest an, conform prevederilor legale în vigoare”, menționează ministerul într-un comunicat.
Prezentăm comunicatul integral al Ministerului Finanțelor:
“Finanțatorii participanți în cadrul programului acordă credite Prima casă, în baza alocării sumei de 200 de milioane de lei provenite din rambursări de rate de capital efectuate până la data de 31.12.2015, din diferențele rămase neutilizate din sumele alocate anul trecut, în valoare totală de 172.580.733 de lei și din plafonul reutilizat în condițiile legii, disponibil până la data de 31.12.2016, de 17.749.422 de lei, precum și din plafonul suplimentar de 1,3 miliarde de lei acordat prin HG nr.1016/30.12.2015.
Odată cu alocarea acestui plafon, practic, au fost puse la dispoziția băncilor toate plafoanele disponibile pentru acest an, conform prevederilor legale în vigoare.
Pentru finanțatorii care au transmis solicitări de alocare a plafonului de 1,3 miliarde de lei pentru anul 2016, respectiv, Alpha Bank, Creditcoop, Banca Românească, Banca Transilvania, Bancpost, Leumi, BCR, BRD, CEC, credit Agricole, Garanti, ING Bank, Intesa Sanpaolo, Marfin, OTP Bank, Piraeus Bank, Raiffeisen Bank, UniCredit Bank, suma a fost repartizată prin efectuarea de alocări pro rata în cadrul acestuia în funcție de solicitările transmise de aceștia.
În cursul anului, conform prevederilor art.3 alin. (29) din Anexa nr.1 la H.G. nr.717/2009 privind aprobarea normelor de implementare a programului Prima Casă, cu modificările și completările ulterioare, FNGCIMM este autorizat să evalueze cel puțin trimestrial modul de utilizare de către finanțatori a plafoanelor alocate și să efectueze realocări între finanțatori în funcție de gradul de utilizare a plafoanelor alocate, cu acordul prealabil al Ministerului Finanțelor Publice.”
Potrivit datelor BNR, 159.100 de debitori au luat împrumuturi prin programul Prima Casă, din 2009 și până acum, ceea ce reprezintă 91% din totalul debitorilor cu credite ipotecare.
„Persoanele care au contractat asemenea împrumuturi au o rată a creditelor neperformante de 0,04 la sută“, conform băncii centrale.
Contextul
Anunțul MF este făcut în contextul discutării în Parlament a Legii dării în plată, reglementare ce va putea avea impact și asupra acestui tip de creditare. Câteva bănci au anunțat deja ridicarea avansului la aceste credite.
BNR a propus mai multe amendamente la lege, printre care și introducerea unei precizări clare că darea în plată nu se aplică și programului Prima Casă:
“Art.3 alin.2, astfel încât să se Prevederile prezentei legi nu se aplică creditelor acordate prin programul Prima casă și reglementate prin Ordonanța de urgență a guvernului nr.60/2009 privind unele măsuri în vederea implementării programului Prima casă, cu modificările și completările ulterioare.”
În opinia BNR, adoptarea legii în forma de la Senat duce la apariția riscului “stopării programului Prima Casă, în condiţiile incertitudinii legislative, programul fiind constituit pe principiul parteneriatului între bănci și stat, reprezentat prin MFP, iar, în cazul aplicării proiectului de lege privind darea în plată, acest parteneriat devine nefuncțional în ceea ce privește modul de “împărțire” a riscului de neplată și cel al riscului de pierdere financiară față de unul dintre creditorii ipotecari – instituția de credit”.
Senat: Legea dării în plată va intra la vot săptămâna viitoare
Liderul grupului PSD din Senat, Mihai Fifor, a declarat miercuri că legea dării în plată va fi dezbătută în plen și supusă votului camerei abia săptămâna viitoare.
Plenul Senatului a respins includerea legii pe ordinea de zi de miercuri, așa cum ceruse preşedintele Comisiei juridice, Cătălin Boboc (PNL).
Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, citat de News.ro, a explicat că cererea liberalilor a fost supusă votului şi în şedinţa Biroului Permanent, unde a fost respinsă, pentru că a întrunit doar 4 voturi favorabile.