joi

18 aprilie, 2024

1 februarie, 2021

Ministerul Finanţelor Publice (MFP) are în plan să ia împrumuturi de la băncile comerciale de 4,6 miliarde de lei, în luna februarie 2021, din care 600 milioane printr-o emisiune de certificate de trezorerie cu discont şi patru miliarde de lei prin şapte emisiuni de obligaţiuni de stat.

La acestea ar urma să se adăuge 600 milioane de lei prin sesiuni suplimentare de oferte necompetitive, aferente licitaţiilor de obligaţiuni.

Suma totală este ceva mai mare decât cea programată în ianuarie 2021 (5,115 miliarde lei) și este destinată refinanţării datoriei publice şi finanţării deficitului bugetului de stat.


În contextul crizei economice generate de pandemia Covid, datoria publică a României se situa la finele T3 2020 la 43,1% din PIB, în creștere ceva mai mare față de media UE față de trimestrul precedent dar semnificativ sub aceeași medie dacă se face raportarea la T3 2019, potrivit datelor oficiale comunicate de Eurostat.

(Citiți și: „Cum arată datoria publică a României în pandemie. S-ar impune corectarea rapidă a deficitului bugetar”)

MFP a programat în data de 4 februarie o emisiune de certificate cu discont de 600 milioane de lei, cu scadenţa în 7 februarie 2022, conform prospectului publicat în Monitorul Oficial.

Vor avea loc şapte emisiuni de obligaţiuni de tip benchmark, pe parcursul lunii februarie, cu o valoare totală de patru miliarde de lei, urmate a doua zi de o sesiune suplimentară de oferte necompetitive, cu o valoare de 15% din valoarea iniţială a emisiunii de obligaţiuni (600 milioane de lei în total).

Valorile emisiunilor vor fi de 700 de milioane de lei (o emisiune), 600 milioane de lei (trei emisiuni) şi 500 milioane de lei (trei emisiuni).


Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: