sâmbătă

24 februarie, 2024

8 octombrie, 2017

Ministerul Energiei a lansat în dezbatere publică un proiect de lege care va modifica hotărârea de aprobare a strategiei de privatizare a Hidroelectrica.

Potrivit proiectului, într-o primă etapă va fi majorat capitalul social al companiei, ulterior urmând a fi listate 10% din acțiunile companiei:

  • majorarea capitalului social al societății cu un pachet de acţiuni nou emise reprezentând 12,49% din capitalul social existent;
  • acordarea dreptului de preferinţă de subscriere, la preţul de vânzare al acţiunilor nou emise în cadrul ofertei publice primare de acţiuni, acţionarilor privaţi existenţi ai societății, asupra unui pachet de acţiuni nou emise reprezentând 2,49% din capitalul social existent, proporţional cu cota deţinută anterior majorării capitalului social. Pentru exercitarea dreptului de preferință de către acționarii existenți la achiziționarea de acțiuni nou-emise nu se va întocmi un prospect de ofertă publică potrivit prevederilor specifice pieței de capital. Acționarii privați existenți își vor putea exercita dreptul de preferință la achiziționarea de acțiuni nou-emise în intervalul perioadei de ofertă. Acțiunile nesubscrise ca urmare a neexercitării dreptului de preferință de  niciunul dintre acționarii privaţi existenți vor fi anulate, prin derogare de la prevederile art. 192 alin. (2) lit. b) din Normele metodologice de aplicare a Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 88/1997 privind privatizarea societăților comerciale, cu modificările și completările ulterioare, și a Legii nr. 137/2002 privind unele măsuri pentru accelerarea privatizării, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 577/2002, cu modificările și completările ulterioare.
  • iniţierea unei oferte publice primare de vânzare de acţiuni prin oferirea spre subscriere, prin metode specifice pieţei de capital, a unui pachet de acţiuni nou emise reprezentând 10% din capitalul social existent anterior majorării capitalului social.

”Deşi măsurile propuse nu au un impact direct la nivel macroeconomic, prin măsurile propuse a fi adoptate în cadrul strategiei de privatizare a acestui operator economic din domeniul utilităţilor, prin majorare de capital social prin ofertă publică primară, finalizată cu tranzacţionarea actiunilor pe piaţa de capital şi mandatarea instituţiei publice implicate în acest sens, au în vedere şi consecinţele benefice la nivel macroeconomic, cu referire la stimularea interesului investitorilor pentru piaţa reglementată de capital din România”, se menţionează în Nota de fundamentare a documentului.

(Descărcați AICI proiectul de lege)


Hidroelectrica a anunţat că are avizată din această săptămână o nouă structură organizatorică ”al cărei rol este acela de accelerare a procesului de listare şi orientarea companiei către dezvoltare şi investiţii”.

La sfârşitul anului 2016, Hidroelectrica a înregistrat un profit net de 1,227 miliarde lei, raportat la o cifră de afaceri de 3,338 miliarde lei.

În primul semestru al acestui an, societatea a înregistrat un profit net de 716 milioane lei, raportat la o cifră de afaceri de 1,705 miliarde lei.

Compania are circa 3.300 de angajaţi.


Acţionarul majoritar este Ministerul Energiei, cu 80,05% din capital, restul fiind deţinut de Fondul Proprietatea.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

3 răspunsuri

  1. este o diferenta mare intre o hotarare de govern si o lege (care trebuie sa treaca prin parlament). Ar trebui sa mai si intelegeti ce scrieti, inainte sa publicati stiri false

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

3 răspunsuri

  1. este o diferenta mare intre o hotarare de govern si o lege (care trebuie sa treaca prin parlament). Ar trebui sa mai si intelegeti ce scrieti, inainte sa publicati stiri false

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: