vineri

8 decembrie, 2023

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

13 august, 2019

Ministerul de Finanțe a pregătit o Ordonanță de Urgență prin intermediul căreia ar urma să primească competență de control  a modului în care producătorii de medicamente și companiilor petroliere și miniere plătesc taxele specifice (taxa clawback sau redevențe).

Ministerul de Finanțe spune că prin această măsură urmărește ”reducerea riscului fraudării bugetului general consolidat al statului, cu consecința obținerii de venituri bugetare”.

Nu este foarte clar cum această modificare legislativă poate reduce riscul de fraudare a bugetului din moment ce ANAF are astăzi competențele de control în domeniu, deci, teoretic, corectitudinea modului în care se calculează aceste taxe poate fi asigurată.


Ministerul de Finanțe a promovat în ultimul an o serie de măsuri prin care a slăbit ANAF– vămile au fost trecute în subordinea directă a Finanțelor, resursele financiare de informatizare au fost deviate către o structură a MFP- Centrul Național pentru Informații Financiare.

Din conținutul Notei de fundamentare pare că Ministerul de Finanțe este îngrijorat de posibilitatea ca agenți economici din aceste categorii să nu fi plătit corect aceste taxe:

”Neluarea unor măsuri imediate pentru întărirea disciplinei economice și financiare la entitățile care fundamentează și virează taxa de clawback și la plătitorii de taxă pentru activitatea minieră, redevență minieră și redevență petrolieră datorate bugetului de stat poate avea impact major asupra încasărilor la bugetul general consolidat afectând interesul public. (…)

În scopul asigurării și protejării interesului public, este necesară reglementarea măsurii ca Ministerul Finanțelor să fie abilitat cu efectuarea controlului modului de respectare a fundamentării declarării și achitării taxei de clawback și verificarea exactității datelor și a informațiilor pe baza cărora se calculează taxa pentru activitatea minieră şi redevenţele miniere și redevențele petroliere”.

(Descărcați AICI proiectul de OUG)


Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket
Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

A apărut nr. 80 (al 21-lea, socotindu-se în sens invers)

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: