duminică

3 iulie, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

17 martie, 2020

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) le cere cetățenilor români aflați temporar în străinătate să revină de urgență în țară.

Pe măsură ce statele înăspresc măsurile de tranzitare a frontierelor, din cauza pandemiei de coronavirus, posibilitatea de revenire se diminuează, avertizează MAE.

„MAE va continua în mod susținut aceste eforturi (de readucere în țară a cetățenilor români – n. red.), în limitele posibilităților reale de acțiune în teren și a competențelor sale.


MAE atrage atenția asupra faptului că, pe măsură ce autoritățile tot mai multor state înăspresc măsurile restrictive de tranzit transfrontalier, capacitatea de acțiune a MAE se reduce în consecință, acestea afectând în mod substanțial posibilitățile de identificare a unor soluții reale pentru facilitarea revenirii în țară a cetățenilor români din străinătate”, arată un comunicat al MAE.

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

Recomandările MAE:

  • MAE reînnoiește apelurile privind evitarea călătoriilor care nu sunt esențiale și recomandarea ca turiștii sau cetățenii români aflați temporar în străinătate să revină de urgență în țară.
  • MAE face apel către români să evalueze responsabil oportunitatea călătoriilor în străinătate în acest moment. Astfel de călătorii pot antrena riscuri majore, periclitând siguranța cetățenilor și posibilitatea acestora de revenire în țară.
  • MAE face apel la cetățenii români cu domiciliul sau reședința în străinătate de a respecta cu strictețe recomandările autorităților din aceste state și subliniază că deplasările către România nu sunt recomandate. Aceste deplasări pot fi afectate de restricțiile impuse de statele de tranzit și pot constitui un factor suplimentar de propagare a infecției cu COVID-19, punând astfel în pericol siguranța celor de acasă.În acest context, MAE precizează că, până în prezent, au fost făcute demersuri pentru facilitarea revenirii în țară a unor cetățeni români care se aflau în străinătate, fie ca turiști, fie în tranzit, fie în situații de urgență medicală și care au fost afectați în mod direct de măsurile adoptate de către statele în care se aflau, statele de tranzit sau de măsura adoptată de autoritățile române privind suspendarea zborurilor înspre și dinspre Italia.
  • Românii aflați în străinătate pot contacta misiunea diplomatică sau oficiul consular din statul în care se află sausă sune la 00 40 21 431 20 59 pentru notificarea prezenței în statele în care se află la acest moment și comunicarea datelor de contact. Aceste elemente vor permite MAE o mai bună evaluare a situațiilor problematice la acest moment și identificarea de soluții punctuale, împreună cu alte state.

La Ministerul de Externe funcționează o celulă de criză care lucrează și coordonează eforturile misiunilor diplomatice și ale oficiilor consulare ale României pentru a găsi soluții pentru diferitele categorii de cetățeni români care se află încă în străinătate, fără o posibilitate reală de a-și continua șederea în acele state. De asemenea, urmare a coordonării cu ministrul afacerilor externe ceh Tomas Petricek, cu care Bogdan Aurescu a avut o discuție telefonică, Reprezentanța Permanentă a României la Bruxelles a făcut demersuri luni pentru un demers coordonat la nivel UE în vederea repatrierii turiștilor cetățeni europeni aflați în state din afara Europei.


Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Consumatorii români aveau, la nivelul anului 2021, o paritate a puterii de cumpărare de 55,5% din media europeană, procent identic cu cel din 2020, cel mai redus de...

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: