joi

18 iulie, 2024

28 noiembrie, 2023

NATO și Ucraina ar urma să semneze miercuri o ”listă de sarcini de reformă” pentru viitoarea aderare la Alianță, anunță Euractiv.

„Vom conveni asupra recomandărilor pentru reformele prioritare ale Ucrainei, pe măsură ce vom continua să sprijinim Kiev pe calea spre aderarea la NATO. Aliații sunt de acord că Ucraina va deveni membră a NATO”, a declarat presei secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, înaintea întâlnirii miniștrilor de Externe ai Alianței.

Planul de acțiune pentru aderare, înlocuit de o listă scurtă de sarcini de reformă

Mișcarea este menită să ofere Kievului un impuls pentru reformarea forțelor sale armate și a domeniilor legate de securitate și să ofere o listă de verificare pe care membrii NATO să o poată urmări. Documentul nu va fi public.


În ciuda declarațiilor lui Jens Stoltenberg, membrii NATO încă nu sunt de acord dacă reformele care vor fi enumerate în programul anual sunt condiții pentru aderarea Ucrainei sau dacă sunt un simplu instrument de a apropia Kiev de alianța militară. La Summit-ul de la Vilnius din iulie, liderii NATO au convenit „să extindă o invitație Ucrainei de a se alătura Alianței atunci când aliații vor fi de acord și sunt îndeplinite condițiile”.

În timp ce Germania și Statele Unite insistă ca Ucraina să implementeze o serie de reforme înainte de a se alătura alianței, niciun membru NATO nu a dorit să impună Ucrainei procesul strict și consumator de timp al Planului de acțiune pentru aderare (MAP) specific candidaților.

Miniștrii de externe vor înainta formal Kiev reformele pe care le consideră esențiale pentru ca țara să fie pregătită să intre în NATO odată ce războiul se încheie, împreună cu o serie de recomandări.

Invitat la reuniunea de miercuri, Dmitro Kuleba

Ministeriala NATO organizată la Bruxelles, pentru două zile, este prima de la summit-ul de la Vilnius din vară. În ciuda tuturor asigurărilor vocale ale continuării sprijinului ferm pentru Kiev, adevărul este că atât Bruxelles, cât și Washington se străduiesc să se țină de cuvânt.


În acest moment, pachetele de ajutor militar și financiar în valoare de zeci de miliarde sunt blocate de ambele maluri ale Atlanticului. Unii lideri europeni spun că blocajul din SUA înseamnă că ceilalți aliați vor trebui să preia o parte mai mare din costurile pentru apărarea Ucrainei.

În plus, UE are din ce în ce mai multe probleme în a menține unitatea în ceea ce privește susținerea Ucrainei, pe lângă Viktor Orban au apărut alte figuri care promit să oprească fluxul de ajutoare către Kiev- populistul de stânga Robert Fico din Slovacia și populistul de extremă dreapta Geert Wilders din Țările de Jos.

La reuniunea de la Bruxelles participă, miercuri, și ministrul de Externe ucrainean Dmitro Kuleba, care urmează să primească din nou asigurări din partea NATO cu privire la sprijinul continuu pentru „calea Kievului către aderarea la NATO”, după cum a declarat secretarul general al Alianței, Jens Stoltenberg.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Sâmbătă seară ne-a trecut tuturor – nu numai lui Donald

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: