22 decembrie, 2020

Coaliția pentru Dezvoltarea României (CDR) a transmis marți un comunicat în care afirmă că apreciază dialogul avut de-a lungul anului 2020 cu Guvernul României coordonat de premierul Ludovic Orban și precizează că ”dorește să continue un dialog constructiv și aplicat cu următoarea conducere executivă a țării”.

CDR propune un mod practic prin care poate fi îmbunătățită colaborarea dintre viitorul guvern și sectorul privat, prin înființarea unui Minister pentru Mediul de Afaceri.

CDR transmite disponibilitatea de consultare pe marginea formării viitorului guvern și adresează partidelor politice reprezentate în Parlamentul nou ales și Guvernului în formare, 10priorități de care România are nevoie pentru redresare economică. E vorba de:


Creșterea calității dialogului și a transparenței între cetățeni și administrație, și între mediul de afaceri și administrație, prin simplificarea legislației și digitalizare, care să elimine cât de mult se poate interacțiunea fizică dintre contribuabili șiadministrație.

Pe plan fiscal este nevoie de stabilitate, digitalizare, consolidare și operaționalizarea facilităților fiscale pentru cercetare și dezvoltare. În planul investițiilor, CDR susține încurajarea, îmbinarea și armonizarea dintre investițiile publice și private, mai ales în sectoare cheie – educație, sănătate, infrastructură – și proiectarea unui cadru legal care să permită investiții de anvergură, investiții strategice, transformative pentru economia digitală și verde de mâine a României.

Reforma administrației centrale și locale, de care România are nevoie ca să ușureze aparatul administrativ și să elibereze în economie forță de muncă. Structura statului trebuie să fie simplificată: mai puține ministere, mai puține agenții și deconcentrate, mai puține instituții, iar cele care rămân trebuie digitalizate și perfomanța personalului îmbunătățită considerabil.

Concentrarea alocării fondurilor de 80 miliarde euro spre acțiuni de remediere a consecințelor crizei pandemice, cu efect multiplicator imediat. În privința fondurilor europene, CDR consideră necesar ca România să aloce un procent mai mare către dezvoltarea economică, către investiții cu efect direct în economia reală și către proiecte private, acestea putând genera lichiditate mai rapid.


Prioritizarea infrastructurii de transport, domeniu pentru care CDR cere rezolvarea cauzelor majore ale blocajelor, respectiv contestațiile abuzive pe care legea achizițiilor publice le-a permis, licitarea pe loturi mari cu mulți subcontractanți și exproprierile de interes public întârziate.

Pentru piața muncii, în contextul prelungirii crizei generate de pandemie, CDR consideră că este necesară continuarea măsurilor de sprijin pentru mediul de afaceri (șomaj tehnic, kurzarbeit, sprijin pentru relansarea activității).

Reforma educației care nu se poate face doar pe hârtie, ci necesită schimbarea de atitudine, de perspectivă și de mentalități și recunoașterea școlilor particulare ca parte integrată și recunoscută a sistemului național de învățământ. CDR susține sincronizarea educației cu nevoile mediului de afaceri, pe toate palierele.

Avem nevoie de promovarea educației vocaționale, duale și tehnologice, dar și de educație superioară adaptată.

Reforma în sănătate prin asumarea investițiilor în sănătate drept o prioritate la nivel național, creșterea finanțării sistemului de sănătate, deblocarea accesului la medicamente și tehnologii, îmbunătățirea infrastructurii și a forței de muncă, digitalizare și prevenție.

Lista extinsă cu prioritățile CDR pentruca România să traverseze actuala criză economicăpoate fi consultată AICI-LINK.

În prima jumătate din 2021, CDR va fi coordonată de Camera de Comerț și Industrie Română-Germană (AHK), prin președintele ei, Dragoș Anastasiu. Coordonarea va fi preluată de la Dragoș Petrescu, vicepreședintele Romanian Business Leaders (RBL), care a asigurat coordonarea în iulie-decembrie 2020.

Articole recomandate:

Etichete: , , ,

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: