NuScale Power a anunțat miercuri că a ajuns la o înțelegere amiabilă cu o companie energetică din statul Utah (SUA) să înceteze proiectul construirii unei centrale din reactoare nucleare modulare mici (SMR) dezvoltate de companie. Acțiunile companiei s-au prăbușit cu peste 20% după anunț, relatează Reuters.
NuScale este implicată și în construcția Centralei cu reactoare modulare mici și în România, la Doicești. Pentru proiectul românesc a fost obținută și finanțarea. A fost semnat și contractul cu RoPower Nuclear, compania românescă legată de Nuclearelectrica, inființată special pentru proiectul cu minireactoarele nucleare modulare.
În 2020, Departamentul de Energie al SUA a aprobat un grant de 1,35 miliarde de dolari pe o perioadă de 10 ani pentru construirea centralei dotate cu SMR, cunoscută sub numele de Carbon Free Power Project (CFPP), sub rezerva aprobării creditelor în Congresul SUA. NuScale a primit aproximativ 600 de milioane de dolari de la Departamentul Energiei începând cu 2014 pentru finanțarea proiectării, acordării de licențe și amplesamentul centralei.
NuScale plănuise să dezvolte proiectul din Utah cu șase reactoare SMM însumând 462 megawați împreună cu Utah Associated Municipal Power Systems (UAMPS) cu termen de finalizare în 2030, însă mai multe orașe s-au retras din proiect pe măsură ce costurile s-au dublat.
John Hopkins, președintele și CEO-ul NuScale, a declarat într-un comunicat de presă că compania va continua împreună cu ceilalți clienți interni și internaționali să dezvolte tehnologia americană a reactoarelor modulare mici (SMR) și să majoreze capacitățile de producție nucleară din SUA.
NuScale este angajată în construirea de SMR-uri în România, Kazahstan, Polonia și Ucraina. Criticii au avertizat că preluarea de către Rusia a centralei nucleare Zaporijia din Ucraina – din cauza bombardamentelor repetate în apropierea acesteia, penele de curent și pericolele privind alimentarea constantă cu apă de răcire – reprezintă un pericol major și nu ar trebui construite în regiune.
Centrala NuScale din Utah era de așteptat să fie prima SMR care primește apobarea de construire de la Comisia de Reglementare Nucleară din SUA. Dar NuScale a spus că pare puțin probabil ca proiectul să aibă suficientă finanțare pentru a continua până la implementare.
NuScale a declarat în ianuarie că prețul țintă al energiei produse de centrală este de 89 USD pe megawat-oră, în creștere cu 53% față de estimarea anterioară de 58 USD/MWh, ridicând îngrijorări cu privire la profitabilitatea acesteia. Mai multe municipalități s-au retras din proiect spunând că la acest preț clienții vor refuza să cumpere energie.
Un purtător de cuvânt al Departamentului de Energie a spus că este o veste nefericită, dar a adăugat: „Credem că munca realizată până în prezent cu privire la CFPP va fi valoroasă pentru viitoarele proiecte de energie nucleară. Deși nu este garantat succesul tuturor proiectelor, DoE rămâne angajat să facă tot ce se poate pentru a implementa aceste tehnologii pentru a combate schimbările climatice și pentru a crește accesul la energie curată”, a spus purtătorul de cuvânt.
Centralele nucleare existente în SUA, care sunt mult mai mari, furnizează aproape jumătate din energia electrică „verde” consumată în S.U.A.
SMR-urile sunt menite să înlocuiască alte centrale clasice, cum ar fi centralele pe cărbune și să asigure alimentarea cu energie curată a comunităților izolate.
Susținătorii tehnolgiei au spus că de la faza de proiect centrala este mai sigură decât reactoarele aflate în funcțiune astăzi, dar criticii spun că SMR-urile produc încă deșeuri nucleare periculoase.
Până acum, doar proiectul SMR al NuScale a fost aprobat de autoritatea de reglementare în domeniul nuclear din SUA.
Reamintim că NuScale este compania care ar urma să furnizeze tehnologia reactoarelor mici modulare (SMR) de la Doicești, acesta fiind un proiect inovator.
***