luni

22 aprilie, 2024

20 octombrie, 2016

mini-summit-berlin-ucrainaDiscuțiile de la Brerlin dintre cancelarul Germaniei și președinții Rusiei, Ucrainei și Franței au dus la progrese modeste în privința situației din Ucraina și amenințarea cu noi sancțiuni aplicate Rusiei din cauza modului în care se implică în Siria.

Mini-summitul de la Berlin a avut loc miercuri, cu numai o zi înainte de reuniunea Consiliului European unde subiectul central va fi relația UE cu Rusia.

Este prima discutare a conflictelor din estul Ucrainei după întâlnirea de acum un an, de la Paris, tot în format Normandia, și așa cum era de așteptat nu a dus la progrese improtante.


“Nu s-a întâmplat un miracol, azi…  [Dar] este necesar să continuăn aceste discuții pentru a nu ne pierde elanul”, a declarat la final Angela Merkel.

La rândul său, Vladimir Putin a declarat a spus că nu s-a ajuns la multe rezultate și a cerut Kievului să organizeze alegeri locale în regiunile separatiste.

Președintele Ucrainei, Petro Poroșenko, cei patru lideri au stabilit retragerea trupelor ucrainene și a separatiștilor susținuți de Rusia din patru puncte de pe linia de contact de 500 de km  (în regiunea Donbas).

De asemenea, s-a stabilit ca până în noiembrie să fie elaborată o foaie de parcurs care să conține etape și etrmene pentru implementarea acordurilor de la Mins.


Toate părțile au fost de acord ca misiunile Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE) să poată fi înarmate, iar activitățile lor de monitorizare să nu mai fie împiedicate.

Conflictele din estul Ucrainei au dus în cei doi ani și jumătate la moartea a aproape 10.000 de persoane.

Amenințări cu sancțiuni din cauza Siriei

La fel de dificile au fost discuțiile și pe subiectul Siria, iar acest lucru a fost menționat la final de Merkel, potrivit EuObserver.

Vladimir Putin a declarat că progresele au fost puțini, dar a arătat că Rusia este dispusă să prleungească armistițiul pentru Alep.

Președintele Francois Hollande a repetat acuzația adusă în utlimul timp Rusiei din cauza Siriei: “Ce se întâmplă la Alep este o crimă de război… bombardamentele regimului de la Dmasc și a susținătorilor săi (Rusia – n. red.) trebuie să înceteze” , a spus Hollande.

Cancelarul a explicat că discuțiile au fost dure și clare, adăugând imediat: “Nu putem elimina această opțiune (a sancțiunilor împotriva Rusiei – n. red.).

În ceea ce  privește asaltul pentru eliberarea orașului irakin mosul de sub controlul Stat Islamic, Hollande a declarat că nu se va recurge la bombardamente pe scară largă, pentru a proteja populația civilă.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Acest text se adresează în primul rând tinerilor, adică celor

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: