marți

26 septembrie, 2023

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

2 septembrie, 2013

Comisia Europeană a avizat planul de restructurare a băncii portugheze BCP, care presupune, printre altele, vânzarea subsidiarei Millennium Bank din România, potrivit presei portugheze, care citează un anunţ al instituţiei de credit.

Potrivit Mediafax, Millennium Bank are o cotă de piaţă de sub 1% în România.

Astfel, BCP trebuie să vândă mai multe active, printre care subsidiara din România şi participaţia pe care o deţine la grupul grec Piraeus Bank, şi să scadă cu 25% cheltuielile cu personalul până la finele anului 2015, raportat la nivelul din 2012, potrivit unui anunţ al băncii portugheze, citat de Jornal de Negocios. O parte din reducerile de costuri au fost deja îndeplinite.


Millennium BCP, cea mai mare bancă listată din Portugalia în funcţie de active, a primit anul trecut pentru recapitalizare 3 miliarde de euro sub formă de obligaţiuni convertibile din împrumutul atras de Portugalia de 78 de miliarde euro de la Comisia Europeană, Banca Centrală Europeană şi Fondul Monetar Internaţional.

În schimb, BCP s-a angajat să implementeze un program de restructurare care include şi vânzări de active.

„Vânzarea băncii din România, unde Millennium a intrat târziu şi nu a reuşit încă să ajungă pe profit, a fost cerută de Comisia Europeană. Dacă nu se va reuşi vânzarea, probabil va începe un program de dezintermediere şi se va trece la lichidarea voluntară a băncii”, au declarat recent pentru MEDIAFAX surse bancare.

„Nu avem niciun comentariu de făcut”, a transmis şeful de comunicare al Millennium BCP, Erik Burns, contactat de MEDIFAX.


Surse din subsidiara din România vorbesc de un termen de doi ani pentru vânzarea unităţii, însă există şi informaţia că portughezii şi-au asumat o ieşire mult mai rapidă din piaţa locală, ceea ce poate sugera că au identificat deja un cumpărător.

Ziarul Financiar a scris recent că Millennium Bank România a încheiat primul semestru cu o pierdere netă de 3,5 milioane de euro, în scădere cu 47% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, potrivit raportului semestrial al grupului.

Scăderea pierderilor a fost susţinută de creşterea cu o treime a veniturilor operaţionale şi de reducerea costurilor. Veniturile băncii au urcat la aproape 14 milioane de euro în primul semestru, în timp ce cheltuielile s-au redus cu 10% şi au ajuns la 15 milioane de euro. Scăderea cheltuielilor vine pe fondul reducerii personalului, banca rămânând la sfârşitul lunii iunie cu 584 de salariaţi, ceea ce înseamnă o scădere de 12% faţă de aceeaşi perioadă din 2012.

Numărul de sucursale şi agenţii a rămas însă constant la 65 de unităţi. Majorarea veniturilor se datorează creşterii portofoliului de credite de la 405 milioane de euro în iunie 2012 la 481 milioane de euro la jumătatea acestui an. Volumul depozitelor atrase de la clientelă a crescut în paralel cu 18% şi a ajuns la 351 milioane de euro. Totodată, portughezii şi-au majorat cu 45% expunerea pe titluri de stat româneşti în ultimul an, până la 98 milioane de euro.

Millennium a intrat pe piaţa locală abia în toamna lui 2007 şi se află încă în perioada de dezvoltare. Iniţial, portughezii îşi propuseseră să intre pe profit în 2011, dar în fiecare an, cu atât mai mult cu cât a venit şi criza, banca a înregistrat pierderi de zeci de milioane de euro, care au fost acoperite prin injecţii de capital. Subsidiara locală a portughezilor este una dintre băncile mici din piaţă, cu o cotă de sub 1% la active.

Cele mai mari bănci din Portugalia, BCP şi BPI, au primit fonduri de la stat, sub forma unor obligaţiuni convertibile, după ce Portugalia a primit în 2011 un împrumut din partea Comisiei Europene, Băncii Centrale Europene şi Fondului Monetar Internaţional.

Întregul sistem bancar portughez este supus presiunilor exercitate de contracţia economică, creşterea şomajului şi a creditelor neperformante, unii analişti anticipând că băncile vor avea nevoie de asistenţă guvernamentală suplimentară.

Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: