marți

16 august, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

7 noiembrie, 2017

Sindicatele de la două companii din topul angajatorilor – Dacia Pitești și ArcelorMittal Galați – protestează marți față de transferul contribuțiilor sociale către angajat.

Fiecare însă are și câte o revendicare specifică, legată de investițiile statului – cei din Argeș doresc autostrada Sibiu – Pitești, iar gălățenii vor ca firma la care lucrează ei să livreze țevile pentru gazoductul BRUA.

Cel puțin 8.000 de sindicaliști de la Dacia s-au strâns, marți, în piața centrală din orașul Mioveni, unde s-a desfășurat un miting de protest față de intenția Guvernului de a transfera contribuțiile sociale de la angajator la angajat.


Au participat și angajați de la firmele care colaborează cu Dacia.

S-a scandat „Toți pentru unul/Unul pentru toți”.

Protestatarii au mai cerut introducerea obligativității negocierii și încheierii contractelor colective de muncă la nivel de ramură, precum și demararea construcției autostrăzii Pitești-Sibiu, potrivit unui comunicat de presă al Sindicatului Autoturisme Dacia (SAD), organizatorul acțiunii.

Protestul a început cu intonarea imnului național, după care liderii sindicali s-au adresat oamenilor strânși în piață.


Dumitru Costin, liderul Blocului Național Sindical (BNS), de care aparține sindicatul de la Dacia, a anunțat că acțiunea de la Mioveni este doar prima dintr-o serie de proteste sindicale care vor avea loc în toată țara și vor culmina cu un miting organizat la București.

„Trebuie să le arătăm că suntem uniți, că suntem împotriva intenției lor de a-și bate joc încă odată de muncitorul român. Nu știu ce Dumnezeu au cu noi, dar ne urăsc sincer, urăsc muncitorii. (…) Au modificat Codul muncii, au restricționat dreptul la grevă, continuă să blocheze negocierile colective, de am ajuns unicat în toată Europa. Acum vor să ne facă celebri pe toată planeta și cu această năzdrăvănie”, a spus Dumitru Costin, citat de Agerpres. 

Gălățenii protestează la București

Cei de la Galați au protestat în Piața Victoriei, București, unde aproximativ 200 de salariați ArcelorMittal pichetează Guvernul.

Oamenii au venit cu pancarte pe care sunt scrise mesaje precum „Vrem proiectul BRUA, vrem să ne păstrăm locul de muncă”, „Oţel românesc pentru proiecte româneşti”, „Ţeavă românească pe pământ românesc”, „Corupţia voastră e mai tare ca oţeul nostru?” sau „Suntem în UE ca să importăm din China?”.

„Ne-am strâns în faţa Guvernului deoarece dorim să ni se atribuie proiectul Brua. Acest proiect este construit pentru a ocoli gazele ruseşti.

Guvernul României , în speţă Transgaz, a acordat licitaţia către două firme turceşti şi una rusească. Proiectul este sponsorizat prin bani europeni şi bani publici, româneşti. Noi asta cerem.

Suntem singura întreprindere din ţară care putem efectua acest contract fără nicio problemă. De aceea suntem astăzi, aici, protestăm în faţa Guvernului, pentru a apărarea locurilor noastre de muncă, ceea ce ei au promis în campanie”, a declarat Ioviţă Lungu, liderul Sindicatului Ţevi Sudate Arcelor Mittal Galaţi, citat de Mediafax.

„Nu înţelegem de ce Guvernul vrea să atribuie construirea acestei ţevi, care va avea peste 500 de kilometri pe teritoriul României, unor firme de afară. Ne vom lupta ca materialele de la noi să aibă cel mai mare procent, nu să rămânem doar cu coatele”, a declarat, pentru MEDIAFAX, Vasile Cioroi, sindicalist.

Sindicatul Ţevi Sudate Arcelor Mittal Galaţi este membru al CNS cartel Alfa.

Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Scumpirea energiei electrice a fost amplificată de mecanismul formării prețurilor adoptat în UE („pay as clear”), care promovează alinierea prețurilor angro la cel mai mare cerut pe piață.

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: