marți

23 aprilie, 2024

27 martie, 2024

Mii de persoane au manifestat marţi la Budapesta cerând demisia premierului Viktor Orban, după ce în spațiul public a ajuns o înregistrare audio din care reiese implicarea unui membru al guvernului său într-un caz de corupţie.

Apelul la manifestaţie a fost lansat după difuzarea înregistrării de către Peter Magyar, avocat şi fost colaborator al puterii naţionaliste ungare, în prezent critic al unui guvern pe care îl acuză de corupţie.

„Nu vom permite să fie înăbuşit cel mai mare scandal politic şi juridic din ultimii treizeci de ani”, le-a spus Peter Magyar protestatarilor, solicitând şi demisia procurorului general Peter Bolt.


Câteva mii de persoane s-au adunat mai întâi în faţa Parchetului General, apoi manifestaţia a crescut, pe măsură ce s-a deplasat spre o piaţă din apropierea Parlamentului.

Înregistrarea conține declarații ale unui fost ministru al justiției, Judita Varga, care acum susține că a fost constrânsă să facă acele afirmații

Peter Magyar, care a fost căsătorit cu fostul ministru al justiţiei Judit Varga, a postat marţi online o înregistrare audio de două minute în care două persoane discută despre o anchetă de corupţie în care este implicat un fost adjunct al Juditei Varga.

Peter Magyar afirmă că este o conversaţie pe care a avut-o în ianuarie 2023 cu doamna Varga, soţia lui la acea dată, în care ea îl implică pe un membru al cabinetului lui Viktor Orban, Antal Rogan, şi pe echipa acestuia. „Dar, da, s-au scos”, a spus ea printre altele.

El susţine că aceasta este o dovadă a manipulării anchetei în cauză.


Judit Varga a răspuns la difuzarea videoclipului acuzându-l pe Peter Magyar că a constrâns-o să facă aceste declaraţii.

„A citit zvonuri în presă şi, pentru că mă teroriza de zile întregi, i-am spus ce voia să spun, ca să scap”, a susținut ea pe Facebook, citată de Agerpres.

Guvernul nu a reacţionat pe fond la difuzarea acestei înregistrări, a cărei autenticitate AFP nu o poate verifica.

Cabinetul lui Viktor Orban minimalizează acuzațiile: O dispută domestică

„O dispută domestică cu o femeie sub influenţă nu are nimic de-a face cu viaţa publică”, s-a mulţumit să declare şeful de cabinet al lui Viktor Orban, Gergely Gulyas, într-o înregistrare video.

Peter Magyar respinge acuzaţiile fostei sale soţii şi afirmă că a făcut înregistrarea după ce ea i-a descris „un guvern mafiot”.

El susţine că are şi alte înregistrări care implică membri ai guvernului ungar.

****

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Acest text se adresează în primul rând tinerilor, adică celor

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: