joi

28 martie, 2024

29 septembrie, 2021

mihnea costoiu rector upbCriza acută de ingineri era previzibilă de peste un deceniu și s-a agravat până în acest moment în care există riscul ca firmele să-și oprească dezvoltarea, extinderea, în România din cauza deficitului de resursă umană, a avertizat marți Mihnea Costoiu, rectorul Universității Politehnice București. Este nevoie de o strategie reală și, pe de ală parte, companiile trebuie să înțeleagă este nevoie de o investiție structurală, pe termen lung, pentru a salva resursa umană din inginerie, a mai adăugat Mihnea Costoiu.

Acesta a explicat că a semnat peste 3.000 de acorduri cu diverse companii, de când este rector, acorduri de colaborare cu companii din diverse domenii, nu numai din sectorul foarte căutat al IT&C, a explicat Mihnea Costoiu, în cadrul conferinței Educația și schimbarea paradigmei economice: Cum recuperează România decalajele la capitalul uman adecvat calificat, organizată de CursDeGuvernare.ro.

În UPB, toți studenții au o perioadă obligatorie de trei luni de practică, în firme ce au semnat parteneriate cu universitatea.


„Acum 10 – 12 ani, vorbeam despre lipsa forței de muncă din inginerie. Azi suntem într-o criză majoră și continuă, a spus Mihnea Costoiu”, care a adăugat:

Firmele trebuie să înțeleagă că trebuie să fie o relație win-win, nu doar în a atrage studenți pentru că acum este o criză majoră de ingineri.

Companiile trebuie să înțeleagă că trebuie să fie o investiție structurală, pe termen lung, pentru a salva resursa umană din inginerie. O spun foarte serios și apăsat.

Consecința ar putea fi, dacă nu se rezolvă criza de resursă umană în domeniu, ca firmele să decidă că nu mai au spațiu să se dezvolte în România. Pentru că nu există resursa umană necesară.


În ultimii 10 ani, circa 80% din absolvenții UPB plecau în străinătate, acum pleacă aproximativ 20%. Din nefericire, vârfurile, cei mai talentați absolvenți, continuă să emigreze și pleacă foarte repede, uneori imediat după licență, a mai explicat Mihnea Costoiu. Acesta a atras atenția că firmele sunt cele care ar trebui să răspundă ce trebuie făcut ca aceste talente să rămână să lucreze în România.

„Trebuie să facem o strategie pentru resursa umană, un plan gândit bine, în special pe zona de IT, dincolo de scutirea de impozite și celelalte. Universitățile singure nu pot rezolva problema”, a insistat rectorul UPB.

Despre schimbarea de paradigmă în sistemul de educație și noul rol al universităților

În educație are loc o schimbare de paradigmă ce nu trebuie ignorată de cei care lucrează în acest sistem, a mai spus Mihnea Costoiu, care a prezentat câteva date ce arată parametrii ce impun schimbarea:

  • Conform INS, în al lI-lea trimestru din acest an erau vacante aproape 40.000 de locuri pentru ingineri IT. Cele mai multe locuri libere sunt din zona aceasta, din administrația publică, sănătate și asistență socială și învățământ.
  • IT&C se confruntă cu un deficit major, iar companiile au în plan să angajeze între 10 și 100 de programatori pe companie, care să facă față cerințelor.
  • 60% din locurile de muncă ale viitorului nu au fot create, iar 40% din copiii aflați azi la grădiniță trebuie să devină în viitor antreprenori pentru a avea orice formă de venit.
  • Avem de-a face cu o schimbare de paradigmă, piața educațională este accelerată ireversibil de digitalizarea educației. Pe de altă parte, doar 3,5% din angajații din Europa Centrală și de Est au competențe digitale complete. Avem o transformare și o presiune pe această chestiune.
  • 34% din studenți consideră că facultățile nu-i pregătesc pentru succesul pe piața muncii.

Piața educației online este proiectată să ajungă în 2025 la 350 de miliarde de dolari, cu o cotă dominantă în zona privată.

Rolul universităților în acest context a devenit mai amplu, a mai explicat rectorul UPB: Trebuie să ofere competența profesională și, în același timp, să devină acceleratoare de start-up-uri și de idei.

Trebuie redescoperită importanța școlii

Pe de altă parte, spune Mihnea Costoiu, populația trebuie să redescopere importanța învățării, după ce în ultimii 30 de ani a fost pierdută scara de valori a societății, printre care și valoarea învățământului.

Rectorul UPB a făcut un apel către companii, să explice și ele societății importanța școlii, în toate felurile, „pentru că am ajuns să li se imprime copiilor, de la cea mai mica vârstă, că nu mai este necesară școala”. „O gafă pe care o aud inclusiv din lumea politică, tot mai des”, a mai explicat Mihnea Costoiu.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: