Ședința de guvern de miercuri, în care se aprobă modificările la Codul fiscal, a începu cu jumătate de oră întârziere față de ora programată, iar declarațiile de început s-au referit, previzibil, doar la acest subiect.
Pe fondul schimbărilor preconizate, premierul și ministrul de finanțe au arătat că multinaționalele și băncile sunt cele ce vor să blocheze modificările la Codul fiscal
Premierul Mihai Tudose și-a manifestat nedumerirea că sindicatele au fost anterior de acord cu transferul contribuțiilor la angajat, însă s-au răzgândit. „Este o inflamare excesivă a opiniei publice”, a precizat premierul.
”Vă spun părerea mea despre inflamarea excesivă a opiniei publice. Nu e vorba despre trecerea contribuțiilor, ci că Guvernul dorește să introducă niște măsuri foarte ferme pentru a opri externalizarea profiturilor, ca să avem niște bani să facem educație, sănătate și infrastructură. S-au inflamat niște multinaționale…”, a mai punctat premierul Tudose.
Premierul i-a dat apoi cuvântul ministrului Ionuț Mișa, care a declarat că modificările Codului fiscal „aduc importante beneficii pentru cetățeni și firme”.
„O altă măsură benefică, chiar dacă în media nu toata lumea e de acord și putem înțelege de ce, e transpunerea Directivei 1164 ATAD. Măsura e contestată pentru că ea dorește să limiteze deductibilitatea dobânzilor realizate între firme din aceleași grupuri. E o măsură neglijată dar, în opinia mea, e esența acestei ordonanțe (…) Românii sunt extrem de inteligenți ca să nu meargă după fentă. Sunt primul care a inițiat controale în domeniul bancar, controale la multinaționale, am adus sute de milioane de euro în urma unui singur control”, a spus și ministrul de Finanțe.
„Felicitări, domnule Mișa! Tocmai am aflat că niște bănci au dat drumul angajaților ca să protesteze în Piața Victoriei. Dacă băncile sunt nervoase, sunteți pe drumul cel bun! Mai rămâne să plătească și taxe”, a spus în încheiere premierul Mihai Tudose.