miercuri

17 aprilie, 2024

30 decembrie, 2017

Premierul Mihai Tudose spune că a refuzat să afle care este rezultatul evaluării făcute de ministrul Justiţiei procurorului-şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi – potrivit unei intervenții la o emisiune a postului Romania TV.

Premierul recunoaște că în ianuarie va exista o analiză în Coaliție nu doar asupra cabinetului, ci ”a tuturor celor care sunt puși să ia decizii sau să aplice decizii”.

Mihai Tudose a nominalizat mediul și transporturile ca fiind domeniile unde ”România înregistrează cele mai mari întârzieri”.

Subiectul evaluării șefei DNA: ”Asta chiar e problema lui Toader, nu a Guvernului”


Într-o intervenţie la România TV, vineri seara, şeful Guvernului a spus că ministrul Tudorel Toader a vrut să-i spună ceva despre cercetarea sa legată de activitatea conducerii DNA, dar premierul nu dorit să afle nimic motivând că e o decizie care îl priveşte doar pe ministrul Justiţiei.

Tudorel Toader declarase la începutul lunii noiembrie că se va pronunţa până la finalul anului în legătură cu acuzaţiile apărute în spaţiul public la adresa procurorului-șef DNA, dar şi în legătură cu rezultatele controlului intern făcut de Inspecţia Judiciară la DNA.

Termenul pe care Tudorel Toader singur şi l-a dat, expiră duminică, numai că ministrul şi-a delegat atribuţiile începând cu data de 27 decembrie.

Mihai Tudose, premierul Romaniei: „A vrut să înceapă să îmi spună şi am refuzat eu. Pe principiul ce nu ştii e mai bine câteodată. Asta chiar e problema lui, nu e o problemă de Guvern. În momentul în care şi eu ştiu şi spun da, e bine, e rău, deja încep să influenţez politic şi e o decizie care nu ar trebui să fie politizată. Să îşi asume fiecare ministru decizia pe care o ia. Primul ministru trebuie să coordoneze. Aici nu e o chestie de acord. Este efectiv răspunderea domniei sale.”

Despre ”eficientizarea” actului guvernamental


Întrebat la România TV dacă în ianuarie ar urma să aibă loc o evaluare a Cabinetului său, şeful Executivului a răspuns: ”Da, va fi o discuţie în coaliţie şi nu neapărat a Cabinetului, ci a tuturor celor care sunt puşi să ia nişte decizii, să pună în aplicare nişte decizii, începând cu şefii de agenţii, secretarii de stat, membrii în CA-uri, în AGA (…), membrii Cabinetului, unde e loc de mai bine”.

Premierul Tudose a amintit că și preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a vorbit despre același lucru: ”El a vorbit de eficientizarea actului de guvernare, a actului administrativ. Şi este vorba (…) să începem de sus, de la nivel guvernamental şi terminând evident cu nivelul de jos, al structurilor din teritoriu. (…) Este un proces care ar trebui să se întâmple, după opinia mea, foarte curând. (…) În mod cert vor fi măsuri de eficientizare”.

Domeniile cu probleme, versiunea Mihai Tudose

Aparent cu legătură cu analiza promisă în ianuarie, premierul a apreciat că mediul şi transportul sunt domeniile în care România înregistrează cele mai mari întârzieri.

Despre Mediu: ”Puteau să funcţioneze mai bine lucrurile pe zona de mediu, unde trăim într-o paradigmă foarte complicată, ea fiind complicată de noi, de români şi de cei care au trecut pe acolo în ultimii ani, zeci de ani. Să zic aşa, am exacerbat anumite lucruri, le-am radicalizat. Am făcut din toată ţara o mare rezervaţie naturală şi acum nu mai putem să facem nimic. Avem anumite întârzieri de ani de zile pe, de exemplu, colectarea deşeurilor, pe gropile de gunoi, pe colectarea selectivă. Acolo zic că suntem în zona cea mai rămasă în urmă, cumva, şi ne-ar trebui nişte măsuri de eficientizare şi de mărit viteza, dacă îmi acceptaţi figura de stil”, a declarat prim-ministrul la România Tv.

Despre Transporturi: ”Pe zona de transport, în special de autostrăzi. În şedinţa de guvern a fost un memorandum – şi cu această ocazie îi felicit pe cei doi colegi care au contribuit la el, domnul ministru Stroe, de la Ministerul Transporturilor, şi domnul ministru Nica, de la Ministerul Fondurilor Europene – este vorba despre un memorandum cu prioritizări, cu hărţi. Dar până acum cu hărţile stăm bine – dungi cu carioca făcute pe hartă. Este vorba despre locul unde se vor investi 7 miliarde de euro de la BERD”, a spus premierul.

Casa Regală, subiectul care îi desparte pe Mihai Tudose de șefii Coaliției

Premierul Mihai Tudose a precizat în cadrul interviului de vineri că Guvernul va da un aviz negativ proiectului de lege privind reglementarea statutului juridic al Casei Regale, chiar dacă acesta a fost inițiat de Liviu Dragnea și de Călin Popescu Tăriceanu.

Mihai Tudose a insistat că Palatul Elisabeta a fost dat în folosinţă Regelui Mihai în calitate de fost şef al statului, nu şi urmaşilor acestuia.

”Tot respectul pentru Regele Mihai, pentru ce a reprezentat în istorie, pentru ce a fost până la moarte. El a fost şef de stat. De aici până la a da drepturi urmaşilor unui şef de stat… Iertaţi-mă, dar mai avem foşti şefi de stat care au urmaşi în viaţă. (…) Noi nu suntem monarhie. România, constituţional, este o republică. Noi am recunoscut anumite merite fostului şef de stat Regele Mihai. Să mă apuc acum să recunosc că există nu ştiu ce coroană pe aici… Iertaţi-mă, dar nu prea îmi vine, că nu am nici temei legal. Casa Regală este o fundaţie. Domniile lor doresc ca această fundaţie să capete statutul de fundaţie de interes naţional. Cu asta sunt de acord. Şi Camera de Comerţ şi Industrie a României este o fundaţie, tot un ONG de interes naţional”, a precizat primul ministru, vineri seara, la România TV.

El a menţionat că membrii Casei Regale pot să închirieze Palatul Elisabeta dacă doresc.

”De ce să rămână palatul în posesia Casei Regale? Pot să îl închirieze dacă doresc. Eu am vorbit la Regia Autonomă a Protocolului de Stat, prin intermediul căreia statul deţine imobilul, să le facă o ofertă de chirie, dacă doresc. Că dacă tot le trebuie, eu înţeleg că au de unde să plătească, că li s-au retrocedat o mulţime de lucruri. De ce să nu dăm palatul Camerei de Comerţ şi Industrii sau la alţi copii ai unor foşti şefi de stat? (…) Palatul Elisabeta l-a primit în folosinţă Regele Mihai în calitate de fost şef de stat. Punct. Şi încă nişte zeci de milioane pentru partea de funcţionare a palatului şi pentru servicii de suport… Iertaţi-mă… Exagerăm”, a spus premierul Tudose.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: