miercuri

29 iunie, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

30 octombrie, 2011

Creşterea economiei în 2012 va veni mai degrabă din zona consumului privat în 2012, decât din exporturi şi agricultură, cum s-a întâmplat în 2011 – a declarat Mihai Tănăsescu, reprezentantul României la FMI, duminică, la emisiunea „După 20 de ani” de la ProTv.

„Exporturile vor continua să joace un rol important, însă viteza de creştere va fi mai mică decât cea a acestui an. În al doilea rând, probabil că agricultura cred că nu va mai avea asemenea greutate în formarea PIB. Ca atare, noi vedem în momentul de faţă o creştere a consumului privat” – a spus Tănăsescu.

Potrivit lui Mihai Tănăsescu, se observă o disponibilitate a firmelor de a investi, iar consumul ar putea veni din această zonă, a marilor corporaţii.

Alte observaţii ale reprezentantului României la FMI:


– Şi în 2012 cursul leu-euro va avea stabilitatea pe care a avut-o în 2011. Mihai Tănăsescu a spus că bugetul ep anul viitor este gândit la un curs mediu al euro de 4,3 lei. „Nu este vorba că l-a ţinut Banca Naţională (cursul leu-euro, n.r.), este vorba de o politică monetară pe care Banca Naţională a dus-o pentru a face acest lucru, iar pentru perioada următoare sunt ferm convins că cursul va avea aceeaşi stabilitate” – a declarat Tănăsescu.

– Există posibilitatea ca băncile din zona euro să scoată bani din România. Mihai Tănăsescu spune că solicitarea lui Traian Băsescu la summit-ul de miercurea trecută a fost îmbrăţişată de mai multe state, care sunt interesate de capacitatea sistemului bancar euroea de-a finanţa economia reală, dar că bâncile mamă ar putea cere subsidiarelor să retragă capital din ţară. „Există această potenţiabilitate ca, în cazul în care părinţii, mamele, taţii acestor subsidiare să ceară o plecare a banilor, să se întâmple” – a spus Tănăsescu. El mai apreciază, însă, că politica BNR a limitat ieşirile de capital, astfel încât poate fi apreciată drept „adecvată”.

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

–  A face risipă în momentul de faţă înseamnă să ne batem joc de viitorul acestei ţări. Mihai Tănăsescu apreciază că bugetul pe 2012 este construit pe ideea stabilităţii sistemului fiscal şi ţinerea sub control a cheltuielilor.

– La Ministerul Economiei asistăm la o încetinire a reformelor în companiile de stat. Tănăsescu spune că, în privinţa restructurării companiilor, avem semnale bune din zona transporturilor, însă „în domeniul economiei semnalele sunt mai puţin bune”. Reprezentantul României la FMI apreciază însă că guvernul şi-a făcut temele în ce priveşte arieraratele din companiile de stat şi că în următorii doi ani România va rezolva şi problema managementului privat în companiile de stat.


Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Consumatorii români aveau, la nivelul anului 2021, o paritate a puterii de cumpărare de 55,5% din media europeană, procent identic cu cel din 2020, cel mai redus de...

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: