marți

16 iulie, 2024

8 octombrie, 2018

Filosoful Mihai Şora şi Asociaţia MagiCAMP, reprezentată de fondatoarea organizației – Melania Medeleanu, au primit, vineri, Premiul Cetăţeanul European 2018, acordat de Parlamentul European.

Premiul se acordă din anul 2008, pentru activităţi şi iniţiative realizate de cetăţeni, grupuri, asociaţii sau organizaţii care, prin acţiunile lor de zi cu zi, promovează valorile consacrate de Carta drepturilor fundamentale a Uniunii Europene, care au demonstrat un angajament remarcabil pentru promovarea unei mai bune înţelegeri reciproce şi a unei integrări mai puternice în rândul cetăţenilor statelor membre sau care au facilitat cooperarea transfrontalieră sau transnaţională pe termen lung în vederea consolidării spiritului european.


Mihai Şora a fost nominalizat de europarlamentarii Monica Macovei şi Cristian Preda, în timp ce pentru MagicCamp nominalizarea a venit din partea europarlamentarului Siegfried Mureşan.

Cum sunt selectați câștigătorii premiului

Fiecare membru al Parlamentului European are dreptul să nominalizeze anual pentru această distincţie o singură persoană, grup, asociaţie sau organizaţie, propunerile urmând a fi analizate de către un juriu naţional format din deputaţi din ţara respectivă, iar, apoi, înaintate către Cancelaria Premiului European, forul care ia decizia finală privind lista laureaţilor din anul respectiv.

Ceremonia decernării premiului s-a desfășurat la Biroul de Legătură al Parlamentului European în România.

Mihai Șora (101 ani) a participat la protestele din Piața Victoriei, nemulțumit de modul în care au fost reformulate legile Justiției și de îndepărtarea României de valorile europene:


Nu ştiu de unde am energia. Sper să o am aşa cum se vede din afară. Mă simt frate cu cei care mă înconjoară. Cred că din ei îmi iau energia pe care o valorific sau încerc măcar să o valorific într-un fel oarecare spre binele tuturor.

Acest premiu este pentru mine un imbold de a merge mai departe pe calea pe care o apucasem deja, o solidaritate cu cei care mă înconjoară şi pe care îi simt ca făcând împreună cu mine o singură comunitate. Le sunt recunoscător. Simt o afinitate cu tânăra generaţie, cu cei proaspeţi, care nu au suferit încă de pe urma implicării lor în treburile lumii şi care o fac cu o disponibilitate totală, mă simt alături de ei (…)

Suntem europeni, facem parte organică din acest continent, desfăşurată de-a lungul câtorva milenii. Pe acest plan suntem solidari, din acest motiv suntem europeni. Europa este un destin comun pentru zeci şi sute şi milioane de oameni cu care noi suntem solidari.

În primul rând, trebuie să le facem faţă (celor care contestă Europa – n.r.), adică să nu-i lăsăm aşa în plata Domnului şi să reacţionăm, să apărăm valorile europene, sunt valorile care ne-au constituit şi fără de care ne lăsăm în voia sorţii. Trebuie să avem aceste valori ca ghid care să ne călăuzească, să ne arate direcţia spre care înaintăm şi să nu încetăm de a o face.

Melania Medeleanu, fondator al MagiCamp, tabăra pentru copii cu afecţiuni oncologice: 

În România lui 2018, în care unul din 11 copii se duce la culcare flămând, permiteţi să vorbesc despre foame. (…) În MagiCamp, tabăra pentru copii cu afecţiuni oncologice, au trecut până acum peste 500 de suflete.

Noi, de mai bine de patru ani încercăm să potolim puţin foamea, prin mâncare gătită cu multă dragoste în tabără, o masă caldă pentru părinţii copiilor cu afecţiuni oncologice, oameni care vin de departe cu copiii lor la tratamente chinuitoare, prin alimentele perisabile pe care le trimitem prin intermediul MagicBox către sute de familii în fiecare lună.

Dar, mai e o foame din ce în ce mai aprigă pe care nu reuşim să o stăvilim – este foamea de siguranţă, să nu-ţi fie teamă că nu o să găseşti mâine medicamentele care să salveze viaţa copilului tău, să nu-ţi fie teamă că vei merge la spital şi te vei îmbolnăvi şi, mai tare şi la un alt nivel, avem o foame şi noi, la MagicCamp, şi la o bună parte din societate – este foamea de demnitate: să nu te simţi înjosit în raport cu statul, e foamea de dreptate, de egalitate.

 

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: