miercuri

17 august, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

9 august, 2019

Ministrul interimar de Interne, Mihai Fifor, a prezentat în ultima perioadă, inclusiv în cadrul unei întâlniri cu sindicatele, varianta militarizării Poliției. Demilitarizarea Poliţiei s-a făcut în 2002 pentru respectarea legislaţiei şi a principiilor europeane, fiind una dintre condițiile obligatorii ale aderării la UE.

Mihai Fifor a prezentat această posibilitate inclusiv joi seara, la Antena 3.

Sindicatul polițiștilor SNPPC a transmis vineri un comunicat în care explică de ce este nerealizabilă militarizarea și cere Guvernului să precizeze clar ce are de gând în această privință:


Actualul statut special al polițistului a fost una dintre condițiile obligatorii ale accederii României în UE (stipulată în ,,foaia de parcurs” a etapei de preaderare, la Capitolul Justiție și Afaceri Interne).

Știm cu toții că demilitarizarea Poliţiei s-a făcut strict pentru respectarea legislaţiei şi a principiilor europeane, care nu permit cercetarea penală a cetăţenilor de către militari!

Politicile europene legate de Capitolul JAI prevăd aspecte foarte clare, referitoare la existenţa unor structuri judiciare şi poliţieneşti civile, unice, independente şi eficiente, dar şi la eliminarea oricărui paralelism instituţional dintre stucturile polițienești și cele militare (…)

Considerăm că este necesar un punct de vedere, clar, fără echivoc și neîntârziat, al MAI și al Guvernului, cu privire la subiectul în discuție, pentru a preveni diseminarea unor zvonuri negative în rândurile polițiștilor.


Ideea militarizării a fost identificată de ministrul Fifor în contextul încercării de a eficientiza activitatea Poliției, după ce cazul de Caracal a dovedit că polițiștii din acel județ au fost complet depășiți de situația în care s-au trezit și au avut nevoie de 19 ore pentru a afla adresa unde se afla adolescenta Alexandra Măceșanu, care a sunt de trei ori la 112.

Tânăra nu a fost găsită, iar anchetatorii au anunțat că ADN-ul fragmentelor de oase descoperite în curtea suspectului Gheorghe Dincă este al adolescentei.

Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Scumpirea energiei electrice a fost amplificată de mecanismul formării prețurilor adoptat în UE („pay as clear”), care promovează alinierea prețurilor angro la cel mai mare cerut pe piață.

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: