duminică

28 mai, 2023

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

11 mai, 2022

România are nevoie de o mai bună politică a medicamentelor, este de părere Mihai Diaconu, secretar de stat în cadrul Ministerul Finanțelor Publice (MFP), care nu exclude posibilitatea introducerii unei taxe clawback redusă pentru anumite tipuri de medicamente, cum ar fi cele produse în România sau cele inovative.

”Taxa clawback poate fi redusă, dar poate în România am avea nevoie de o mai bună politică a medicamentelor. Am putea să gândim o formulă de clawback în care pentru anumite medicamente produse în România taxa este mai mică. Astfel am asigura, pe de o parte, atragerea investițiilor în România, investiții care au factor multiplicator în economie (…). La fel poate fi și cu medicamentele inovative. Aici rolul MFP este limitat. Suntem deschiși, intervenim”, a declarat Mihai Diaconu marți, în cadrul conferinței ”Banul investit în Sănătate și multiplicarea lui în economie: legătura dintre investițiile în Sistem și speranța de viață sănătoasă activă”, organizată de CursdeGuvernare.

Mihai Diaconu a precizat totodată că în urma modificărilor prevăzute de PNRR, investițiile majore în sănătate vor avea asigurată o predictibilitate a finanțării din punct de vedere bugetar.


”Poate uneori ne-a lipsit această predictibilitate multi-anuală. Bugetul are caracter anul și într-adevăr, uneori, au fost poate blocaje administrative cauzate de nealocarea în cel mai eficient mod a anumitor resurse. Din perspectiva noastră nu vor mai fi probleme de predictbilitate din punct de vedere bugetar, în asigurarea investițiilor semnificative în sănătate în viitor”, a declarat secretarul de stat.

Referitor la cheltuielile de sănătate, el a precizat că în perioada 2015-2022 acestea au crescut cu 143%, de la 28 de miliarde la circa 68 de miliarde de lei.

”Dacă în anul 2015 aveam o pondere de aproximativ 3,9% pentru domeniul Sănătății, în anul 2021 a crescut la 5,4% alocarea, iar prognoza pentru 2022 este de 5,2%. Sigur, în funcție de necesarul suplimentar de finanțare, dacă este cazul, cu ocazia rectificărilor bugetare, poate fi analizată necesitatea suplimentării acesteia”, a declarat oficialul MFP.

Conferința integrală:

Partener principal:


MSD

Parteneri:

ARPIM, Regina Maria

Parteneri de comunicare:

Federația Asociațiilor Bolnavilor de Cancer | Alianța Pacienților Cronici din România | Asociația Pacienților cu Afecțiuni Autoimune – APAA | BRCC (British Romanian Chamber of Commerce) | Project-E | Consiliul investitorilor Străini – FIC | Societatea Națională de Medicina Familiei | RBL – Romanian Business Leaders | RFI România | Sănătatea TV | RoHealthReview | Raportul de gardă | 360 medical | Media Kompass

***

Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

A apărut nr. 82 (al 19-lea, socotindu-se în sens invers) al revistei (exclusiv print) CRONICILE – Curs de Guvernare , sub titlul ”Înapoi, în improvizație”. Din cele 184 de pagini ale acestui

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: