joi

18 aprilie, 2024

18 iunie, 2019

Michel Platini (foto) a fost reţinut, marţi dimineaţă, de autorităţile franceze și este este audiat la Nanterre, la Oficiul anticoruptie al poliţiei judiciare.

Potrivit presei franceze, el a fost reţinut în ancheta care investighează condiţiile suspecte în care organizarea Cupei Mondiale din 2022 a fost acordată statului Qatar. Ţara arabă a primit în decembrie 2010 organizarea Cupei Mondiale 2022, prima din istorie care se va desfășura iarna.

Audierea are loc în cadrul anchetei ordonate de Parchetul Financiar Naţional, care deschisese o anchetă preliminară pentru ”corupţie privată”, ”asociere în scop criminal”, ”trafic de influenţă şi tăinuire de trafic de influenţă” în legătură cu atribuirea CM 2022.


Michel Platini, care a recunoscut că a votat pentru Qatar la scrutinul atribuirii din 2 decembrie 2010, fusese deja audiat ca martor în decembrie 2017.

Le Monde anunță că în același dosar a fost reținută și Sophie Dion, fost consilier al fostului preşedinte Nicolas Sarkozy. În acest caz mai este audiat, în calitate de suspect liber, Claude Gueant, fost director de cabinet al fostului preşedinte Sarkozy şi fost ministru de Interne.

Parchetul cercetează ce s-a întâmplat la un prânz organizat la 23 noiembrie 2010 la Palatul Elysée, la care au participat Nicolas Sarkozy, Michel Paltini, emirul actual al Qtarului, Tamim Ben Hamad Al Thani, şeicul Hamad Ben Jassem, atunci prim-ministru şi ministru de Externe al Qataraului.

Legendă a fotbalului francez şi de trei ori câștigător al Balonului de Aur, Michel Platini, a fost șef UEFA între 2007 și 2015 şi a participat la luarea deciziilor privind alegerea statelor ce vor organiza turnee oficiale.


În vârstă de 63 de ani, Platini a fost suspendat pentru opt ani, în decembrie 2015, de justiţia internă a FIFA. Suspendarea a fost redusă în apel la şase ani, apoi la patru ani de către Tribunalul de arbitraj Sportiv (TAS).

Michel Platini a fost găsit vinovat de conflict de interese de către TAS, după ce a primit fără justificare două milioane de dolari de la FIFA, plată aprobată de preşedintele forului mondial, Joseph Blatter, în 2011.

Francezul a contestat decizia TAS la Tribunalul federal elveţian, care însă a menţinut hotărârea forului sportiv de la Lausanne. Michel Platini  putea reveni în activitatea fotbalistică la finalul anului 2019.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: