luni

24 ianuarie, 2022

Michel Barnier încinge dezbaterile politice din Franța cerând blocarea imigrației timp de 5 ani

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

12 mai, 2021

Fostul negociator Brexit Michel Barnier, aflat într-o perioadă în care tatonează candidatura la următoarele alegeri prezidențiale din Franța, a anunțat public că ar vrea să suspende imigrația în Franța timp de 3-5 ani și să ceară întărirea controalelor la frontierele externe ale UE.

Într-un interviu oferit duminică concomitent RT, LCI și Le Figaro, Barnier a afirmat: “Există o legătură între fluxurile de imigrație și rețelele teroriste, care vor să le infiltreze”. El a precizat că nu crede că toți imigranții, ”inclusiv cei care încearcă să traverseze Mediterana în căutarea unei vieți mai bune, sunt teroriști sau delincvenți”, însă imigrația reprezintă o amenințare la adresa stabilității Franței.


Fost ministru de Finanțe al Franței, conservatorul Barnier a continuat: ”Există însă riscul unei explozii, în special pe tema imigrației. Trebuie să introducem un moratoriu asupra imigrației pentru că trebuie să ne luăm timp pentru a evalua, verifica și, dacă este necesar, pentru a modifica politicile noastre în acest domeniu”.

Comentariile fostului negociator Brexit, scrie Politico, îl așează pe acesta în lumina reflectoarelor chiar dacă, până în prezent, Michel Barnier nu era perceput în rândul Les Républicains ca unul dintre cei care să blocheze drumul lui Emmanuel Macron către un al doilea mandat prezidențial.

„Trebuie să facem un bilanț al situației, să analizăm modul în care acordăm permise de ședere, permise de sănătate și modul în care folosim resursele nostre sociale. Trebuie să ne luăm timp și să construim un consens național cu privire la aceste probleme”, a mai afirmat Barnier.

Michel Barnier a mai afirmat că Franța ar trebui să înceapă discuții cu vecinii săi despre securitatea în spațiul Schengen și să insiste pentru instituirea unor controale stricte la granițele externe ale UE.


Comentariile lui Barnier au stârnit stupoare în special în Marea Britanie, acolo unde declarațiile acestuia ocupă prima pagină a ziarelor. Comentatorul Financial Times Gideon Rachman a avut o reacție care descrie perfect reacția clasei politice din Regat la declarațiile fostului negociator-șef: ”Barnier militează pentru stoparea imigrației vreme de 3-5 ani, eventuala suspendare a Schengen și controlul strict al frontierelor. Este o ironie a sorții: dacă UE ar fi adoptat restricții – mult, mult mai relaxate – asupra libertății de circulație, atunci Brexit nu s-ar fi produs”.

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

Michel Barnier a transmis în ultimele luni semnale că ar dori să candideze la președinția Franței, dar nu a reușit până acum să capteze atenția publicului.

Interviul de duminică apare într-o perioadă politică tulbure în Franța, acolo unde Marine Le Pen l-a depășit în sondaje pe președintele Macron și unde au apărut scrisori semnate de reprezentanți de vârf ai Armatei care îndeamnă la autoritarism.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

 ”Nu știm ce și unde vom fi atunci: dar timp de 25 de ani, această publicație trimestrială (format A4, peste 200 de pagini într-o realizare premium) va...

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar:

rrr