marți

9 august, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

1 august, 2020

Planurile Ministerului Finanțelor Publice (MFP) prevăd împrumuturi de pe piața internă de 3,45 miliarde lei, în luna august, începând chiar de luni, odată cu o emisiune în valoare de 400 de milioane de lei, de obligațiuni scadente în 2028.

Ordinul ministrului Finanțelor publicat în Monitorul Oficial se referă doar la emisiunile de obligațiuni de tip benchmark, în valoare totală de 3 miliarde lei, la care se pot adăuga 450 milioane lei din alocările sesiunilor suplimentare.

Rata cuponului (dobânda) variază între 3,65% și 4,75%, aceasta din urmă fiind la o emisiune cu scadența în 2034, de 300 de milioane de lei.  Scadențele  variază între 3 și 15 ani.


Necesarul brut de finanțare pe 2020 a crescut până la 120 de miliarde de lei, după rectificarea bugetară cauzată de criza coronavirus, cu 40% față de suma estimată la începutul anului, potrivit uni document al MFP din luna iunie.

Pe de altă parte, pentru a oferi suficientă lichiditate în sistemul bancar, Banca Națională a României (BNR) a cumpărat titluri de stat de 3,7 miliarde zilnic în perioada 15 iunie – 15 iulie, ajungând la un stoc de de 4,4 miliarde lei. În perioada respectivă MFP a să derulat 12 emisiuni prin care a atras finanțare în valoare de 10 miliarde de lei, potrivit datelor BNR.

Nivelul datoriei publice calculată oficial de Ministerul Finanțelor pentru luna mai 2020 a crescut până la 39,9%, în condițiile în care s-a depășit pragul de 400 de miliarde de lei în martie, la izbucnirea pandemiei și a urcat pe cele mai recente date disponibile la 428,37 miliarde lei ( aproape 60% în plus în termeni nominali față de anul 2015.


Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Creșterea nevoii de finanțare a companiilor a fost principalul motor al creditării din S1 al anului, marile bănci prezente pe piața locală reușind să marcheze profituri în creștere.

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: