marți

23 aprilie, 2024

26 ianuarie, 2018

Volumul total al împrumuturilor prevăzute de Ministerul de Finanţe (MFP) pentru 2018 este de aproximativ 74 miliarde de lei.

Împrumuturile ar urma să fie asigurate prin emisiuni de titluri de stat și nu prin „contractarea vreunui împrumut de la organisme financiare internaţionale sau de la un grup de bănci private, interne sau internaţionale, în contextul unei situaţii de criză”, spune un comunicat al MFP.

Necesarul brut de finanțare menționat „este determinat de nivelul previzionat al deficitului bugetar, de -2,97% din produsul intern brut (aproximativ 27 miliarde de lei) şi de volumul datoriei de refinanţat anul viitor, în sumă de aproximativ 47 miliarde de lei”, potrivit Programului indicativ de emisiuni de titluri de stat aferent anului 2018, invocat în comunicatul citat


Astfel, Ministerul Finanţelor și-a propus să împrumute, în 2018, aproximativ 48 – 50 de miliarde de lei de pe piaţa internă, similar cu nivelul propus pentru 2017, în timp ce aproximativ 4,5 – 5 miliarde de euro urmează să fie atraşi de pe pieţele externe, în creştere comparativ cu 2017.

Structura maturităţilor ar urma să fie de 30%/50% (termen scurt versus termen mediu şi lung.

Ministerul Finanţelor Publice  (MFP) mai are în vedere și atragerea de resurse financiare de pe pieţele externe prin emiterea de euroobligaţiuni într-un volum de 4,5 – 5 miliarde de euro (echivalent), în funcţie de evoluţiile, condiţiile şi oportunităţile oferite de aceste pieţe, şi efectuarea de trageri din împrumuturi contractate de la instituţiile financiare internaţionale în valoare de aproximativ 0,2 miliarde de euro.

În context, Ministerul Finanţelor nu uită să arate că România beneficiază de un rating suveran la nivelul gradului investiţional din partea celor mai importante agenţii internaţionale de rating (Moody’s, Standard & Pooor’s şi Fitch), cu o perspectivă stabilă.


MFP consideră că România se situează pe un „onorabil” loc 5 în clasamentul celor mai scăzute niveluri ale datoriei publice din UE.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: