sâmbătă

15 iunie, 2024

6 ianuarie, 2020

Ministerul Finanţelor Publice (MFP) cere pieţei 500 de milioane de lei, luni, prin redeschiderea unei emisiuni mai vechi de obligaţiuni de stat, iar joi 600 de milioane de lei, la care s-ar putea adăuga alte 165 de milioane prin sesiunile suplimentare, potrivit programului anunţat pe ianuarie.

În total, MFP vrea să se împrumute în ianuarie 5,015 miliarde de lei prin obligaţiuni de stat de tip benchmark şi certificate de trezorerie, inclusiv cele 615 milioane de lei care ar putea veni prin sesiuni suplimentare, potrivit unui ordin al ministrului Finanţelor.

(Citiţi şi: „Ministerul de Finanțe intenționează să împrumute de la bănci 5 mld. de lei, în ianuarie”)

Emisiunea redeschisă luni vizează obligaţiuni cu maturitatea în 25 septembrie 2023 şi promite o rată a cuponului (dobândă) de 4,40% pentru cele 500 de milioane de lei, plus o ţintă suplimentară de 75 de milioane de lei.


Joi urmează să aibă loc o redeschiderea unei emisiuni cu maturitatea în 24 septembrie 2031, cu o valoare de 600 de milioane de lei, la o rată a cuponului de 3,65%, plus o eventuală ţintă suplimentară de 90 de milioane de lei.

Potrivit unei anexe la ordininul ministrului Finanțelor, „în vederea finanţării deficitului bugetului de stat şi refinanţării datoriei publice în luna ianuarie 2020, Ministerul Finanțelor Publice anunţă redeschiderea emisiunilor de obligațiuni de stat de tip benchmark cu scadenţă la 3, 4, 5, 7 și 15 ani și organizarea de sesiuni suplimentare de oferte necompetitive (SSON), astfel”:

Guvernul şi-a asumat răspunderea pentru legea Bugetului pe anul 2020, care a fost construit pe o țintă de deficit bugetar cash estimată la 3,60 % din PIB.


Este de aşteptat ca preşedintele României să promulge legea luni, iar evenetuala decizie a Curţii Consitutţionale să nu se aplice retroactiv.

 

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: