Ministerul Fondurilor Europene intenționează să simplifice și chiar să elimine obligațiile privind procedura de achiziții publice pentru beneficiarii privați care derulează proiecte pe fonduri europene, potrivit unui proiect de ordin de ministru lansat duminică în dezbatere publică.
Proiectul de ordin al ministrului Eugen Teodorovici (foto) abrogă astfel Ordinul 1050 din 29 octombrie 2012, al fostului ministru al Fondurilor Europene, Leonard Orban.
Noul proiect de ordin de ministru privind fondurile de coeziune rămâne în dezbatere publică până miercuri, 31 iulie.
(Descarcă de AICI proiectul Ordinului de abrogare și procedura de aplicare)
În ce constau înlesnirile:
- Vor putea achiziționa direct (fără procedura de achiziții publice) beneficiarii care cumpără lucrări sau servicii cu prețuri care nu depășesc pragurile valorice prevăzute de art.19 din O.U.G nr.34/2006, respectiv 30.000 de euro pentru bunuri și servicii și 100.000 de euro pentru lucrări, chiar dacă beneficiarii își finaneazîă din surse proprii proiectul în proporție mai mică de 50%. De asemenea, nu este obligatorie semnarea unui contract. În ordinul 1050/2012, care urmează să fie aborgat, se impun proceduri de achiziții publice (dar simplificate) și pentru valori sub pragurile menționate, dacă peste 50% din valoarea proiectului este finanțată de o autoritate contractantă. Ordinul din 2012 (aplicat și în prezent) permite achizițiile directe doar în cazul în care sunt cumulate două condiții: valoarea achiziției este sub pragurile menționate, iar proiectul este finanțat peste 50% de către beneficiar.
- Vor aplica procedura de achiziții simplificată beneficiarii care derulează proiecte pe fonduri UE, dacă valoarea achiziției depășește pragurile de 30.000 de euro pentru servici și bunuri și 100.000 de euro pentru lucrări, chiar dacă beneficiarul respectiv contribuie la acel proiect cu mai puțin de 50% din valoarea totală a proiectului. Ordinul din 2012 impune respectarea organizarea de licitații în cazul achizițiilor care depășesc pragurile menționate, iar beneficiarii conttribuie cu mai puțin de 50% din valoarea proiectului.
Și în cazul eliminării procedurii de achiziție sau aplicării unei proceduri simplificate, beneficiarii vor fi obligații, mai departe, să vină cu documente jurstificative, cum sunt facturile, potrivit proiectului de ordin al ministrului Tedorovici.
Ministrul Fondurilor Europene justifică simplificarea procedurii de achiziție publică pentru beneficiarii privați prin faptul că aceștia au oricum interesul să cumpere cele mai avantajoase bunuri și servicii de pe piață, în condițiile în care ei contribuie cu sume proprii consistente la proiectele europene.
”Vom elimina procedura de achiziţii pe care beneficiarii din mediul privat sunt obligaţi să o deruleze în prezent. Aceasta este o acţiune logică pentru că aceşti beneficiari co-finanţează proiectele din resurse proprii şi, din acest motiv, sunt interesaţi să utilizeze eficient banii. În plus, beneficiarii din mediul privat nu au experienţă în derularea de proceduri de achiziţii, ceea ce înseamnă că această obligativitate duce la întârzieri sau chiar blocaje în implementarea proiectelor”, a declarat Teodorovici, citat de un comunicat al MFE.
Un răspuns
După ce Băsescu a trimis înapoi la Parlament ordonanţa privind modificare pragului pentru care autorităţile şi societăţile din România trebuie să organizeze licitaţii publice, putem observa că guvernul Ponta nu renunţă la prostia pe care a promovat-o şi, pe care, apoi, s-a făcut că nu o cunoaşte – dând vina pe parlamentari. Bineînţeles că Băsescu a greşit de multe ori în anii 2010-2012, dar asta nu mă determină să nu accept ideea că are dreptate de această dată. Prin Eugen Teodorovici, Victor Ponta încearcă din nou să modifice pragul respectiv şi acţiunea este spijinită mai ales de autorităţile locale, care se aşteaptă la „para-ndărătul” oferit de liderii unor firme româneşti, conectaţi la puşculiţa partidelor politice şi la contractele oneroase făcute pe seama statului român (vezi Hidroelectrica, CFR, Oltchim, Tarom).