joi

25 aprilie, 2024

27 ianuarie, 2011

    Metodele folosite de cetăţenii moldoveni pentru a intra ilegal în UE. Republica Moldova doreşte să se alăture ţărilor ce pot călători liber în spaţiul UE, dar, în acelaşi timp, devine din ce în ce mai mult, un punct de tranzit pentru imigranţii ilegali, care vor să ajungă în ţările Uniunii. Printre metodele folosite se află cumpărarea unei vize adevărate. De exemplu prin mituirea unui angajat al oficiilor consulare din Moldova. Veaceslav Cârlig, şeful departamentului de poliţie antiimigraţie din ministrul de interne de la Chişinău, spune că mita poate să ajungă până la 5.000 de dolari. Dacă îţi reuşeşte tentativa de fraduare, ajungi uşor în spaţiul Schengen, unde oamenii dispar, nerespectând durata legală a vizei primite. O altă opţiune este să cumpere un paşaport sau o viză românească ori poloneză. Costul acestora este între 300-800 dolari, dar riscul este mai mare. (EuObserver)

    Trustul media spaniol Prisa va concedia 2.500 de oameni, circa 18% dintre angajaţi. Decizia va afecta 2.000 de angajaţi din Spania şi 500 din Portugalia şi America Latină. Reprezentanţii Prisa, cei care deţin cel mai mare cotidian spaniol, El Pais, susţin că este nevoie de reducerea personalului, ca parte a planului de restructurare necesar în urma recentelor schimbări de pe piaţa media. Anul trecut, compania americană de investiţii Liberty Acquisition Holdings a cumpărat majoritatea acţiunilor trustului Prisa, cel mai mare grup media din Spania. (Guardian)

    Politicieni democraţi şi republicani critică discursul despre starea naţiunii al preşedintelui Obama. Politicieni de ambele părţi ale spectrului politic se întreabă cum va reuşi preşedintele Obama să împace angajamentul său de a îngheţa o mare parte a cheltuielilor guvernamentale, pentru următorii cinci ani, cu apelul pe care l-a făcut, în discursul privind starea naţiunii, despre necesitatea unor investiţii masive pentru a depăşi ameninţarea economică ce vine din China. Obama a cerut ca guvernul de la Washington să cheltuiască mai mulţi bani pentru programe de cercetare, infrastructură, transport şi educaţie, pentru ca economia americană să se poată menţine ca cea mai dezvoltată economie din lume şi să-şi păstreze influenţa globală. „Dacă vrei mai multă cercetare şi dezvoltare, reforma educaţiei, cercetare în sănătate şi transport – toate acestea vor costa bani”, spune congressmanul democrat Jim Moran, adăugând că nu vede cum s-ar putea îngheţa cheltuielile bugetare în următorii 5 ani şi totuşi să se atingă aceste obiective. (Guardian)

    Australienii vor plăti, timp de un an, o nouă taxă pentru a ajuta la reconstrucţiile după inundaţii. Premierul australian Julia Gillard a anunţat că cetăţenii vor plăti, timp de 12 luni, începând cu 1 iulie, un nou impozit, pentru ca banii să fie folosiţi în reconstrucţiile de după inundaţii, costurile fiind estimate la 5,6 miliarde dolari. Potrivit noilor reglementări, cei ce câştigă între 50.000-100.000 dolari vor plăti, în plus, un impozit de 0,5%, iar cei care câştigă ami mult de 100.000 dolari vor plăti 1%.. Nu trebuie să amânăm ceea ce putem face azi, a spus Gillard. Peste 30 de persoane au fost ucise de la începutul inundaţiilor din această ţară, luna trecută. (BBC News)


    Doi morţi şi 700 de persoane arestate, în timpul manifestaţiilor de protest din Egipt. Arestările au fost făcute după ciocnirile ce au avut loc între protestatari şi poliţişti în două dintre oraşele importante ale ţării. Un poliţist şi un manifestant au fost ucişi în Cairo, o clădire guvernamentală a fost incendiată în Suez. Adunările publice nu vor mai fi tolerate, a anunţat ministrul de interne. Toţi cei care vor mai striga lozinci antiguvernamentale pe stradă, vor fi arestaţi, a mai spus el. (BBC News)

    Ţările dezvoltate, acuzate de dezinteres faţă de soarta tot mai multor şomeri de pe piaţa modnială a muncii. Philip Jennings, secretarul general al UNI Global Union, unul dintre cele mai mai mari sindicate din lume, a acuzat economiile mondiale de top că i-au abandonat pe milioanele de oameni care au rămas fără un loc de muncă, pentur că n-au reuşit să organizeze un răspuns comun la problema concedierilor, în contextul crizei financiare. Jennings spune că guvernele ţărilor dezvoltate au eşuat în rezolvarea problemelor celor 30 milioane de şomeri din lume, care şi-au pierdut locul de muncă după criza mondială, trei sferturi dintre aceştia în ţările cu economie avansată. „Lucrătorii din întreaga lume sunt gata să muncească, dar grupul G20 alţărilor dezvoltate trebuie să se tezească. Trebuie să schimbăm regulile jocului: G20 are un pact privind locurile de muncă,agreat de 150 d eţări, deci ar trebui să-l facă să funcţioneze”, a mai spus Jennings. (Independent)


Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: