Guvernul perpetuează provizoratul la conducerea marilor sale companii energetice, într-o perioadă în care deja activitatea acestora a fost serios afectată de OUG 114 /2018, care a impus constrângeri majore în managementul lor.
Astfel, adunarea acţionarilor producătorului de gaze Romgaz (SNG) a decis numirea pe o perioadă de de patru luni a cinci noi membri în consiliul de administrație, potrivit unui raport trimis, joi, la Bursa de Valori Bucureşti (BVB).
Romgaz (SNG) asigură circa jumătate din producția autohtonă de gaze naturale, dar este afectată plafonarea preţului la gazele naturale vândute, care produce tensiuni suplimentare în managementul companiei.
Romgaz suferă deja de pe urma politicii guvernamentale de preluare aproape în întregime a profitului sub formă de dividende, în condiţiile în care are nevoie de investiţii pentru a înlocui zăcămintele pe cale de depletizare.
Dintre noii administratori se remarcă Niculae Havrileț, fostul președinte al Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) și actual consilier al ministrului Energiei. Nicolae Havrileț este şi în consiliul de administrație al Electrica.
Au mai fost numiţi administratori pe 4 luni: Manuela-Petronela Stan-Olteanu – de la Autoritatea de Reglementare a Operațiunilor Petroliere Offshore la Marea Neagră; Caius-Mihai Parpală – director la Administrația Bazinală de Apă Mureș; Tudorel Hărăbor – director general FEPA SA și Nicolae Câmpeanu – coordonator administrativ OMV Petrom Global Solutions SRL.
Au fost reconfirmați în funcție Romeo-Cristian Ciobanu și Petrus Antonius Maria Jansen, pentru o perioadă egală cu cea rămasă din cadrul mandatului de patru ani primit pe 6 iulie 2018.
Deşi nu s-a încheiat primul dintre cei patru ani din mandatele lor, au fost revocaţi Ungur Ramona, Nistoran Dorin – Liviu, Grigorescu Remus, Volintiru Constantin Adrian şi Jude Aristotel Marius.
Romgaz (SNG) şi-a bugetat pentru acest an un profit net de 899 milioane de lei, în scădere cu 34% faţă de cel realizat în 2018.
Anul trecut se înregistrase deja o scădere de 22% a profitului net faţă de anul precedent, până la 1,4 miliarde de lei, deși cifra de afaceri de 5 miliarde de lei, a fost cu 9% mai mare.
Circa 1,1 miliarde de lei din profit va fi sistribuit ca dividende, potrivi tpolitici guvernamentale. Statul român deţine 70% din acţiunile Romgaz, prin Ministerul Energiei, restul fiind tranzacţionate la bursă.