cursdeguvernare

vineri

13 septembrie, 2024

logo-conferinte-curs-de-guvernare

Mesajul transmis Rusiei de summit-ul CPE: Moldova și Ucraina se bucură de sprijinul necondiționat al Europei

1 iunie, 2023

La Bulboaca, în Republica Moldova, s-a desfășurat joi a doua reuniune a Comunității Politice Europene. În deschidere, președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a spus că acest summit asigură o platformă pentru identificarea unor soluții pentru a readuce pacea pe continentul european și a-l proteja.

Aceste soluții au ca numitor comun sprijinul necondiționat al continentului pentru Republic Moldova și pentru Ucraina.

Ursula von der Leyen: Cel mai important sprijin, facilitarea procesului de aderare a Moldovei

Președinta Comisiei Europene a declarat la Chișinău că R. Moldova „avansează foarte rapid” în procesul de integrare europeană „în pofida tuturor presiunilor”, iar un raport al Comisiei așteptat în luna octombrie va fi crucial pentru șansele țării de a începe negocierile de aderare.


Ursula von der Leyen a anunțat mai mult sprijin pentru a ajuta R. Moldova să facă față presiunilor economice cauzate de agresiunea rusească împotriva Ucrainei și să reziste în fața „amenințărilor hibride” ale Rusiei pe plan intern.

„Dar cel mai important sprijin pe care îl oferim este facilitarea procesului de aderare la Uniunea Europeană”, a spus președintele Comisiei Europene.

Josep Borell: Cipru a devenit membru UE având o problemă teritorială, Moldova poate face la fel acest lucru

Perspectiva de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană există, iar voinţa europeană a oamenilor şi calea europeană este foarte clară. În continuare, ţara trebuie să implementeze mai multe reforme necesare – acesta a fost mesajul transmis de Josep Borell la summitul Comunității Politice Europene de la Chișinău.

Mai important, șeful politicii externe a UE a transmis: Cipru a devenit membru al UE având o problemă teritorială. Moldova la fel poate să facă acest lucru.


„Trebuie să lucrăm la trei lucruri. Să conectăm mai bine oamenii din această comunitate politică, să stabilizăm continentul nostru şi să asigurăm securitatea. Stabilitate, securitate şi conectivitate sunt cele trei cuvinte cheie ale acestei reuniuni din perspectiva construirii unui cadru comun de politici pentru UE”, a mai spus Înaltul Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe şi Politica de Securitate.

Roberta Metsola: Suntem aici pentru a sprijini Moldov și Ucraina

Preşedinta Parlamentului European a anunțat că reuniunea liderilor europeni la Chișinău nu este doar o demonstrare a sprijinului pentru Republica Moldova, ci şi a angajamentului comunităţii europene, care rezultă din momentul din care Republica Moldova a devenit stat candidat pentru aderarea la UE.

”Suntem impresionaţi de viteza cu care Republica Moldova a răspuns la toate recomandările formulate de UE şi cum avansează în activitatea pe care o desfăşoară şi în îndeplinirea sarcinilor pe care le-a impus Comisia Europeană”, a declarat preşedinta Parlamentului European, Roberta Metsola.

Președintele PE a repetat că locul Republicii Moldova este în Uniunea Europeană şi-a exprimat speranţa că negocierile de aderare ale ţării noastre la comunitatea europeană vor fi lansate chiar în acest an. „Suntem aici pentru a da dovadă de sprijin pentru Republica Moldova, pentru Ucraina şi pentru toată comunitatea europeană. Avem provocări comune de securitate, energie şi conectivitate pe care le putem aborda doar prin intermediul acţiunilor comune”, a declarat şefa PE.

Declarație comună Klaus Iohnnis – Volodimir Zelenski

Preşedintele României, Klaus Iohannis, şi omologul ucrainean, Volodimir Zelenski, au transmis, joi, o declaraţie comună cu privire la integrarea euroatlantică a Ucrainei.

„Preşedintele României şi Preşedintele Ucrainei salută progresele semnificative ale Ucrainei în ceea ce priveşte avansarea pe calea integrării euroatlantice; confirmă angajamentul lor de a consolida eforturile comune de susţinere a integrării Ucrainei în cadrul Alianţei şi pentru implementarea standardelor NATO; exprimă disponibilitatea de a organiza consultări bilaterale cu privire la garanţiile internaţionale de securitate pentru Ucraina înaintea obţinerii statutului de membru NATO, în baza Pactului de Securitate de la Kiev din 13 septembrie 2022”, se arată în declaraţia semnată de cei doi şefi de stat.

Potrivit documentului, România va continua să promoveze sprijinul politic şi practic al Alianţei pentru Ucraina în vederea asigurării abilităţii Ucrainei de a-şi apăra în mod eficient suveranitatea şi integritatea teritorială, iar Ucraina va continua să îşi aprofundeze interoperabilitatea cu NATO şi să îşi modernizeze forţele de securitate şi militare.

„Ucraina apreciază în mod deosebit susţinerea politică şi practică oferită de România şi de poporul român în aceste momente critice (…) primirea de refugiaţi, tranzit pe teritoriul naţional al asistenţei internaţionale, facilitarea exporturilor de cereale, susţinere pentru eforturile Ucrainei de apărare naţională şi creştere a rezilienţei, inclusiv creşterea capacităţilor de apărare; Ucraina salută eforturile şi iniţiativele propuse de România cu privire la reconstrucţia post-conflict”, se precizează în declaraţia comună.

Două ore dedicate întâlnirilor bilaterale

Întâlnirea de la Castel Mimi din satul Bulboaca, raionul Anenii Noi, a durat puțin peste cinci ore, cu o scurtă ceremonie de deschidere, urmată de patru mese rotunde, care au tratat subiectele energie, securitate, conectivitate și mobilitate.

După o fotografie de familie și un prânz de lucru, liderii europeni prezenți la reuniune au dedicat cam două ore pentru întâlniri bilaterale.

Cea mai interesantă întâlnire din marja summit-ului de la Bulboaca a fost cea dintre premierul Armeniei, Nikol Pașinian, și președintele Azerbaidjanului, Ilham Aliev. Nu este clar dacă cei doilideri au făcut progrese pentru normalizarea relațiilor bilaterale, așa cum încearcă să medieze UE.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Un răspuns

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Un răspuns

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Creșterea salariului mediu brut pe economiei a fost alimentată de

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: