miercuri

29 martie, 2023

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

25 decembrie, 2017

Papa Francisc a lansat luni, în mesajul tradițional de Crăciun, un apel global la pace, care ar trebui să înceapă, potrivit spuselor sale, cu rezolvarea conflictului israeliano-palestinian, scrie Agerpres.

„Crăciunul ne invită să ne concentrăm pe semnalele transmise de Iisus şi să Îl recunoaştem în chipurile copiilor, în special ale acelora pentru care, la fel ca în cazul lui Iisus, ‘nu există niciun loc în casă'”, a adăugat papa Francisc.

Liderul de la Vatican a spus că îl vede pe Iisus în chipurile copiilor care trăiesc în zonele afectate de război, în cele ale refugiaţilor şi în cele ale familiilor rămase fără locuri de muncă.


Papa Francisc i-a evocat şi pe copiii sirieni „încă marcaţi de război”, sperând că Siria va restabili „demnitatea pentru fiecare persoană” angajându-se „să reconstituie structura socială, independent de apartenenţa etnică şi religioasă”.

S-a referit şi la dificultăţile familiilor în care „părinţii nu au locuri de muncă” și a deplâns „copilăria furată” a acelora care „sunt obligaţi să muncească de la o vârstă fragedă sau care sunt înrolaţi ca soldaţi de către mercenari fără scrupule”.

De asemenea, a revenit şi asupra migranţilor, o temă pe care a evocat-o şi în timpul slujbei pe care a ţinut-o la Vatican în Ajunul Crăciunului. Luni, liderul de la Vatican a vorbit despre numărul mare de minori care călătoresc „singuri” în condiţii inumane, devenind o pradă uşoară în faţa traficanţilor de fiinţe umane”.

„În ochii lor, vedem drama atât de multor migranţi, obligaţi să îşi pună în pericol vieţile pentru a înfrunta călătorii extenuante, care se încheie de atât de multe ori prin tragedii”, a adăugat liderul Bisericii Catolice.

Despre chestiunea Ierusalimului


„Să ne rugăm la Domnul pentru pace în Ierusalim şi în întreaga Ţară Sfântă. Să ne rugăm că dorinţa de a relua dialogul va avea câştig de cauză în rândul tuturor taberelor implicate, pentru a se ajunge la o soluţie negociabilă ce va permite coexistenţa pacifistă a două state, israelian şi palestinian”, a mai spus papa Francisc.

Suveranul pontif a lăudat eforturile depuse de comunitatea internaţională ce vizează „ajutorarea acestui pământ rănit” pentru ca el să redescopere „concordia, dreptatea şi securitatea pe care le aşteaptă de mult timp”.

După decizia preşedintelui american Donald Trump de a recunoaşte Ierusalimul drept capitală a Israelului, papa a cerut deja, recent, „să se respecte status-quoul” pentru acest oraş, în conformitate cu rezoluţiile ONU.

Decizia anunţată de Donald Trump a generat manifestaţii aproape zilnice în teritoriile ocupate din Israel şi a întunecat atmosfera în care se desfăşoară ceremoniile de Crăciun la care participă creştinii palestinieni.

Despre amenințarea nucleară

El a acordat însă o atenţie specială cursei înarmării nucleare la care participă liderul nord-coreean Kim Jong-Un şi a spus că se roagă „pentru ca în Peninsula Coreeană opoziţiile să fie depăşite şi pentru ca încrederea reciprocă să poată să se dezvolte în interesul lumii întregi”.

Apelul liderului de la Vatican intervine la scurt timp după ce Coreea de Nord a denumit duminică „un act de război” noile sancţiuni votate de Consiliul de Securitate al ONU şi a reafirmat că aceste măsuri nu o vor descuraja să îşi finalizeze programul nuclear şi cel balistic.

Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Moto: ”Generalii mei, în temeinica lor prostie, veneau și-mi spuneau: <Majestate, oamenii nu mai vor să lupte>. Iar eu în sinea mea mă gândeam: <adică nu mai vor

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: