miercuri

8 decembrie, 2021

DOCUMENT / Memorandumul pentru reactoarele 3 şi 4 de la Cernavodă: Partea chineză va deţine 51% din acţiunile companiei de proiect

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

22 septembrie, 2015

nuclearelectricaNuclearelectrica a elaborat “Memorandumul de înţelegere privind dezvoltarea, construirea, operarea și dezafectarea Unităților 3 și 4 de la CNE Cernavodă”, care stabileşte principiile acestui parteneriat şi parametrii în care se desfăşura el. China General Nuclear Power Corporation va deţine 51% din acţiunile societăţii joint-venture ce va fi formată şi va prelua valoarea investiţiei SNN în filiala EnergoNuclear SA. De asemenea, precizează documentul, participarea părţii române (a SNN şi a statului) nu va putea să scadă sub 30%.

(Memorandumul poate fi descărcat AICI)

Principiile parteneriatului

  • în scopul implementării proiectului se va înfiinţa o societate mixtă pe acțiuni (de tip joint-venture, JVCo) în care CGN (China General Nuclear Power Corporation) va deține o participație de cel puțin 51% și care va prelua valoarea investiției SNN în filiala sa EnergoNuclear SA
  • JVCo va fi compania premergătoare viitoarei societăți de tip IPP (producător independent de energie – IPP), înființată pentru o durată inițială de doi (2) ani, durată care poate fi modificată prin acordul Părților, în funcție de data la care este luată Decizia Finală de Investiție
  • un principiu esențial pentru Proiect este acela conform căruia în orice moment pe parcursul existenței Proiectului, participarea CGN, directă sau indirectă, la capitalul social al JVCo (și, astfel, ulterior la JVCo ca IPP) să reprezinte cel puțin 51%.
  • participarea SNN (și, dacă este cazul, împreună cu participarea altfel deținută de Statul român) să nu scadă sub 30%, atâta timp cât toate activele existente deținute de SNN, EN și Statul român care au legătură cu Proiectul (inclusiv apă grea, combustibil nuclear, etc) vor fi aportate și vor rămâne drept aport în natură la capitalul social al JVCo.
  • contribuția SNN la înființare este limitată la o sumă totală de 2.000.000,00 euro. JVCo se va constitui inițial din aportul exclusiv în numerar al SNN și al CGN, corespunzător unor cote de participare la capitalul social al JVCo de 49% din partea SNN și de 51% din partea CGN

Etapele proiectului

Etapa preliminară, în care, printre altele, proiectul va fi notificat la Consiliul Suprem de Apărare a Țării și se va obține orice aviz necesar, în cazul este cerut de legea aplicabilă.


Etapa 1 – va cuprinde în special dezvoltarea proiectului. Va implica, printre altele, înființarea JVCo, transferul investiției SNN în EN către JVCo așa cum este menționat mai sus, transferul de permise / autorizații / licențe ale SNN, aferente Proiectului, către JVCo și evaluarea activelor existente ale SNN și ale Statului român având legătură cu Proiectul (inclusiv apă grea, combustibil nuclear, etc.

Etapa 2 – până la data intrării în exploatare comercială („COD”).  Această etapă va cuprinde în special faza de construcție și testarea, inclusiv prima încărcătură de combustibil, pregătirea operării, până la punerea în funcțiune a Proiectului în vederea exploatării comerciale.

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

Etapa 3 – Exploatarea comercială. Operarea și mentenanța Proiectului vor fi efectuate de către o companie specializată de operare și mentenanță, care va fi capabilă să își asume și să fie responsabilă pentru riscurile nucleare, în conformitate cu Strategia. SNN recunoaște capacitatea tehnică și interesul CGN de a subcontracta porțiuni din contractul O&M, în conformitate cu legea aplicabilă. Obiectul acestui contract O&M va fi determinat și agreat ulterior.

Etapa 4 – Dezafectarea Dezafectarea începe la data închiderii permanente a reactoarelor și se va derula în conformitate cu legea aplicabilă.


Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

De studiat graficul de mai jos: el reprezintă o parte a analizei apărute în revista (exclusiv print) CRONICILE Curs de Guvernare nr. 88 (titlurile și autorii – LINK...

rrr