15 octombrie, 2020

Inevitabila consolidare fiscală pe care România va trebui să realizeze într-un viitor nu foarte îndepărtat îi face pe specialiști să anticipeze o creștere a fiscalității.

Ionuț Simion (foto), președinte AmCham, a dat de înțeles în cadrul unei conferințe online că se așteaptă la taxe după alegeri.

„Doamne ajută să putem să plătim taxele pe care urmează să le stabilească guvernanții noștri în legislatura următoare”, a declarat el la o conferință organizată de agenția news.ro.


În opinia sa, statul trebuie să își îmbunătățească semnificativ capacitatea de colectare a taxelor și impozitelor. România este pe primul loc la nivel european în ceea ce privește gap-ul de TVA, respectiv sumele care nu se colectează din această taxă, al doilea cel mai mare contribuitor la bugetul public, după contribuțiile de asigurări sociale.

Agențiile de rating vor cere un plan credibil de ajustare fiscală

În legătură cu nevoie creșterii colectării de TVA s-a pronunțat joi și Ciprian Dascălu, economist-șef BCR. El a subliniat faptul că problema esențială a deficitului bugetar o reprezintă nivelul cheltuielilor publice ”rigide” din buget, cheltuieli care nu pot fi reduse.

”Dacă ne uităm la acest raport (al cheltuielilor rigide, cu pensii, salarii etc față de veniturile din impozite și contribuții, n.r.) este deja aproape de 100% – a ajuns la 96%. E greu de crezut că se va ajusta numărătorul. Cel mai probabil se va urmări creșterea numitorului (a veniturilor, n.r.). Din perspectiva colectării taxele, dat fiind decalajul TVA, ar fi loc de creștere”, a explicat economistul BCR.

Dilema bugetară ar putea fi rezolvată dacă România ar lucra la creșterea colectării TVA. Un nivel al colectării similar cu cel din Polonia sau Bulgaria ar aduce venituri suplimentare de 3% din PIB.


Partea rigidă a cheltuielilor bugetare este și în atenția agențiilor de rating care sunt îngrijorate de profilul de creștere al datoriei publice și inclusiv a cheltuielilor cu dobânzilor. România plătește un cost pentru aceste deficite gemene. În monedă locală, statul român se împrumută de aproape trei ori mai scump decât Polonia. Ține foarte mult de poziția fiscală”, a avertizat Ciprian Dascălu.

El este de părere că agențiile de rating vor amâna deciziile cu privire la România până după alegeri, dar atunci vor aștepta, de la noul Guvern, ”un plan credibil de ajustare fiscală pe termen mediu și lung, cu o țintă precisă pentru a ține sub control cheltuielile rigide și a inversa la un moment dat tendința de creștere a datoriei publice ca nivel din PIB”.

ING: O creștere a TVA nu este exclusă

Economiștii ING Bank se așteaptă ca anul 2021 să aducă o creștere a fiscalității, TVA-ul fiind un candidat în acest sens.

Vizibilitatea politicilor economice este foarte limitată dincolo de alegerile din decembrie, în special pe zona fiscală unde suntem de părere că nu pot fi excluse cârpeli bugetare prin creșterea de taxe (o majorare a TVA-ului este principala noastră bănuială)”, se arată într-o analiză semnată de Valentin Tătaru, economist ING.

Ionuț Simion, președintele AmCham, a subliniat nevoia modernizării și digitalizării ANAF, așa încât veniturile bugetare să poată crește fără a pune o presiune suplimentară pe mediul de afaceri.

”Trebuie să existe continuitate la conducerea administrației fiscale ca să fie dus la bun sfârșit”, a precizat Ionuț Simion.

Procesul de conectare a caselor de marcat inteligente la servere dedicate se va finaliza în prima parte a anului viitor, în timp ce proiectul de implementare a facturii electronice cu număr unic de înregistrare se va încheia la finele anului 2021 – începutul lui 2022, a anunţat, joi, la prima ediţie a evenimentului Ziua Naţională a Comerţului Electronic, Sebastian Burduja, secretar de stat în Ministerul Finanţelor Publice (MFP).

Articole recomandate:

Etichete: , , , ,

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: