4 ianuarie, 2021

Mediul de afaceri continuă să fie afectat de criza sanitară și solicită Guvernului măsuri care să sprijine activitatea economică. Organizația Patronală a Hotelurilor și Restaurantelor din România (HORA) cere redeschiderea restaurantelor la interior și scoaterea acestora de sub regula de trei la mie, potrivit unei scrisori deschise adresată premierului, ministrului Sănătății și ministrului Economiei, Antreprenoriatului și Turismului.

„Având în vedere pierderile înregistrate de acest sector și riscul de faliment ce amenință mai bine de jumătate dintre operatorii din domeniu, solicităm în regim de urgență următoarele măsuri: 1. Redeschiderea urgentă a restaurantelor la interior, cu implementarea măsurilor de siguranță sanitară. 2. Scoaterea restaurantelor de sub incidența procentului de 3/1000 de pe lista activităților cu risc de răspândire a COVID-19 și, astfel, permiterea funcționării fără sincope, cu un set de măsuri agreate în prealabil cu reprezentanții industriei și respectate de toți operatorii”, se precizează în document.

HORA argumentează că redeschiderea teraselor la începutul lunii iunie nu a atras o creștere a numărului de persoane infectate, astfel că redeschiderea completă a restaurantelor se poate face în siguranță în unitățile în care se respectă reglementările sanitare.


„Solicităm redeschiderea restaurantelor la interior luând în considerare următoarele: menținerea în activitate a 40.000 de operatori și a 400.000 de angajați. Estimările cu privire la închiderea business-urilor și șomajul din industrie sunt îngrijorătoare în contextual actual; evitarea unui colaps general pe întreaga ramură economică; 10.000 de antreprenori nu vor mai redeschide afacerile; nu există vârfuri în analizele referitoare la numărul de persoane infectate cu COVID care să poată fi corelat cu închiderea/redeschiderea restaurantelor; respectarea cu strictețe a regulilor de către operatori în perioada de restricții; lipsa clarității în ceea ce privește populația orașelor (vezi București)”, potrivit scrisorii transmise de organizația patronală a restaurantelor.

HORA subliniază că înainte de criza COVID-19, în sectorul HoReCa activau 40.000 de societăți comerciale cu capital 100% românesc, având o cifră de afaceri de 5 miliarde euro, care angajau aproximativ 190.000 de salariați, adică 10% din numărul total al angajaților care activează în sectorul privat.

„Urmare a crizei datorată pandemiei și a măsurilor restrictive instaurate de autorități, industria noastră este în prezent cea mai afectată, înregistrând un declin brusc care a dus astăzi la scăderea cifrei de afaceri cu aproximativ 70% pe primele șase luni de zile din anul 2020 față de aceeași perioadă a anului trecut și a determinat suspendarea activității în cazul a peste 40% dintre operatori”, potrivit textului scrisorii publicate de HORA.

Organizația patronală a restaurantelor notează că aportul HoReCa la Produsul Intern Brut este de aproximativ 5,07%, din care 3,42% impact financiar direct, 0,91% impact social (salarii angajați și aport consum) și 0,74% impact financiar indirect (furnizori și investiții).

TVA de 5% pentru apartamente noi de până în 140.000 de euro, amânat


Guvernul a decis amânarea termenului de intrare în vigoare a măsurii privind majorarea la 140.000 euro, faţă de 450.000 lei, a plafonului pentru aplicarea cotei reduse de TVA de 5% pentru livrarea locuințelor. Măsura care ar fi trebuit să intre în vigoare în acest an a fost amânată pentru 2022.

”Motivul evident este impactul bugetar negativ estimat la 200 milioane de lei anual”, explică Daniel Anghel, Partener coordonator servicii fiscale și juridice PwC România.

Premierul Florin Cîțu (foto) a anunțat recent că politica fiscală va fi una relaxată în prima parte a anului și neutră în semestrul al doilea. Analiștii avertizează că executivul va fi nevoit să realizeze o consolidare fiscală pentru a corecta deficitul bugetar, ajuns la un nivel record post-criză în contextul pandemiei de COVID-19.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: