sâmbătă

27 aprilie, 2024

28 iulie, 2020

Medicii vor fi detașați la ordin, întrucât nu s-au înscris suficienți pentru a acoperi nevoia de personal din noile unități Covid-19, a anunțat marți premierul Ludovic Orban.

„Detașarea cadrelor medicale, care sunt în alte entități, de exemplu pentru DSP avem nevoie de medici generaliști, infecționiști, de asistente. De asemenea, în spitalele COVID, secțiile exteriore (spitale mobile și modulare – n. red.), avem nevoie de cadre medicale. Noi am apelat la voluntariat, dar răspunsul nu este la nivelul așteptărilor și vom utiliza instrumentul detașărilor” la ordin, a declarat Ludovic Orban.

Întâlnirea a avut loc în contextul creșterii constante a incidenței Covid-19 în ultimele două săptămâni și al apariției riscului depășirii capacității unităților sanitare ce tratează persoanele infectate cu noul coronavirus.


Autoritățile au reușit achiziționarea unor spații suplimentare temporare – corturi de triaj, spitale modulare și mobile – însă nu există personalul necesar pentru funcționarea acestora.

Anunțul privind detașarea forțată a fost făcut după întâlnirea premierului cu federațiile sindicale din domeniu, întâlnire unde s-a discutat o serie de probleme de plată a personalului medical.

De exemplu, sindicaliștii au cerut o clarificare legislativă astfel încât sporul de 50% pentru medicii anesteziști detașați în ATI să fie suplimentar sporului acordat pentru Terapie Intensivă.

„Am discutat pentru medicii anesteziștii din ATI acel spor de 50% pe care îl primesc pentru detașare să fie suplimentar decât cel pe care îl primesc cei din secțiile de Terapie Intensivă”, a spus Ludovic Orban.


Șeful guvernului a promis creșterea salariilor angajaților din DSP-uri și a personalului medical ce nu a beneficiat de majorări salariale, precum infirmierii, brancardierii sau personalul TESA, care urmează să ajungă abia în 2022 la salariul din grilă.

„Am convenit să creștem salariile pentru cei din DSP pentru cei care au salarii mult mai mici decât cei din alte structuri ale sistemului de sănătate. Am avut probleme din partea Curții de Conturi care nu a acceptat plata pentru orele suplimentare și aici vom avea o reglementare care să mărească plafonul pentru acordarea orelor suplimentare. (…) Există mai multe categorii de personal care nu au beneficiat de creșterea în avans, în baza legii salarizării sunt infirmieri, brancardieri, personal tesa și în măsura în care vom avea resurse suntem deschiși pentru a asigura creșterea anticipată la nivelul anului 2022”, a mai explicat premierul.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Retragerea doctorului Cîrstoiu din cursa pentru primăria Capitalei arată nu

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: