miercuri

17 aprilie, 2024

2 ianuarie, 2018

Medicii de familie nu vor mai acorda servicii (trimiteri la medicii de specialitate, rețete etc) decontate de casele de asigurări de sănătate, începând de miercuri, 3 ianuarie.

Motivul – nemulțumiți de procentul din bugetul Fondului Național Unic al Asigurărilor Sociale de Sănătate (FNUASS) acordat medicinei primare, medicii de familie au refuzat semnarea actelor adiționale de prelungire a contractelor de furnizare de servicii de asistență încheiate cu casele de asigurări de sănătate județene.

Totuși, pentru a nu-i lăsa pe bolnavi fără tratament, medicii de familie care pot supraviețui fără taxarea servicilor vor lucra „pro-bono”, cel puțin un timp.


Decizia a fost luată la sfârșitul anului trecut, după mai multe întâlniri între reprezentanți ai Guvernului și cei Societății Naţionale de Medicină Familiei (SNMF) şi ai Federaţiei Naţionale a Patronatelor Medicilor de Familie.

„Din păcate, nu avem motive să renunţăm la această decizie. Nu am obţinut decât nişte promisiuni pentru rezolvarea problemelor cu care medicii de familie ne confruntăm. Nu am vrut să se ajungă aici, dar noi plătim în continuare chirie, asistente şi multe dări, fără să încasăm nimic.

Vom consulta oamenii, adică vom face actul medical, aşa, pro bono, majoritatea dintre noi. Vor fi însă şi medici care vor încasa consultaţiile, pentru că nu fac faţă cheltuielilor.

Din păcate, nu putem acorda trimiteri şi reţete compensate, pentru că aceasta este o obligaţie a Casei, nu a noastră. Vom da reţete simple, prin care pacienţii trebuie să-şi cumpere medicamentele”, a declarat, marţi, Rodica Tănăsescu, preşedintele SNMF, citată de Mediafax.


Medicii de familie cer un buget de 10% din FNUASS, în loc de 5,77% cât a fost anul acesta și 5,80% prevăzut în bugetul de anul viitor. Creșterea cu 0,03% nu acoperă nici măcar scumpirea utilităților, spun medicii de familie.

De aceea, organismele reprezentative ale medicilor de familie, parteneri în Coaliția Solidari pentru Sănătate, au decis să nu semneze actele  adiționale de prelungire a contractelor de furnizare de servicii, considerând atitudinea guvernanților o sfidare la adresa celor peste 25.000 de medici şi asistenți medicali din sistem.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: