20 noiembrie, 2017

Premierul Mihai Tudose le-a explicat luni reprezentanților medicilor de familie că nu există bani pentru o majorare importantă a finanțării acestui sector și le-a oferit o creștere de numai 5% a punctului per serviciu (de la 2,2 lei până la 2,4 lei).

Creșterea nu va acoperi nici măcar scumpirea utilităților, explică liderii Societăţii Naţionale de Medicina Familiei (SNMF), astfel încât este foarte probabil ca medicii să refuze semnarea noilor contracte cu Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS).

„Ni s-a spus că nu sunt (bani – n. red.). Acum se lucrează la buget.


Pentru acest an ni s-a oferit o creştere de 5% faţă de ceea ce înseamnă câţiva bani în plus la varolile de punct, aşa cum e structurat contractul, ceea ce nu am acceptat.

S-au dus să găsească alte soluţii.

A fost evident faptul că nu se mai poate funcţiona aşa. Ne-au dat dreptate că un cabinet nu poate funcţiona cu aceste sume, că se pune problema că vor fi falimentare cabinetele, dar deocamdată nu sunt bani.

5% din valoarea punctului, adică 2,2 la 2,4. Înseamnă tot sub 6% (din fondurile Fondului Unic pentru Sănătate – n. red.), deci absolut nesemnificativ. Nu acoperă nici măcar creşterile de la utilităţi”, a declarat Sandra Alexiu, vicepreşedinte SNMF, după discuția de la Palatul Victoria.


Propunerile Guvernului cresc birocrația

O altă revendicare a medicilor de familie viza debirocratizarea, însă guvernanții au venit cu un proiect de contract care ar complica procedurile, susțin liderii SNMF:

„Draftul (propus de CNAS – n.r.) era un fel de copy-paste după contractul trecut. Nu erau multe diferenţe. Ceea ce ne-a nemulţumit este că în loc să ţină cont de ceea ce am propus noi ca principii, în primul rând de debirocratizare, el vine cu nişte prevederi în plus de birocraţie şi care ne deprofesionalizează în plus”, a declarat Sandra Alexiu, citată de Mediafax.

Ea a dat ca exemplu consultaţia de activităţi de suport.

„Am observat că s-a introdus consultaţia de activităţi de suport, o consultaţie în care nu ne întâlnim cu un pacient, ne întâlnim cu hârtii. Asta înseamnă că avem în fiecare zi o anumită consultaţie în care să facem de exemplu un referat pentru comisia de expertiză sau orice altfel de hârtii. Am spus şi ni s-a spus că nu avem o imagine de ansamblu pentru că nu am primit decât ceea ce era pentru medicina primară. Am înţeles că au dispărut din prevederile contractuale această chestiune că nu avem voie să transcriem, ceea ce ne transformă şi mai tare în transcriptorii celorlalte categorii, lucru pe care am spus clar că nu îl mai acceptăm”, a mai spus Alexiu.

Câteva sute de medici de familie și pacienți au protestat săptămâna trecută  faţă de subfinanţarea asistenţei medicale primare. Ei au cerut ca alocarea pentru asistența medicală primară să crească la minimum 10% din Fondul Național Unic de Asigurări de Sociale de Sănătate (FNUASS), de la 5,8% în prezent.

Protestatarii au avertizat că subfinanțarea va duce sistemul în colaps şi va lăsa milioane de pacienţi fără îngrijire medicală.

De asemenea, ei solicită recunoaşterea importanţei muncii medicului de familie în sistemul public de sănătate şi respectarea drepturilor constituţionale ale medicilor şi pacienţilor.

„Prin obligaţii contractuale birocratice, absurde, medicul de familie este transformat din medic în administrator al sistemului în folosul CNAS, iar pacientul devine o minge trimisă să plimbe hârtii de la un medic la altul, ceea ce afectează grav relaţia medic de familie-pacient”, au explicat organizatorii, Coaliția Solidari pentru Sănătate, referindu-se la problemele create de sincopele sistemului electronic al CNAS.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: