La obiect

Documente MFP – execuția după T3: ”gaura” reală de la buget este de 21,7 mld de lei

Anunțul de miercuri al premierului Ludovic Orban, potrivit căruia gaura de buget este de 11 miliarde de lei, este contrazis chiar de datele oficiale ale… Mai mult

06.11.2019

Chestiunea

5 viziuni antagonice asupra proiectului de Buget multianual propus de Comisia Juncker. Critici deschise la summit-ul Coeziunii

Propunerile Comisiei Europene încă în funcţie în legătură cu viitorul cadru financiar multianual al UE (2021-2027) sunt inechitabile faţă de statele central şi est-europene, întrucât… Mai mult

06.11.2019

Chestiunea

Ce vinde și ce cumpără România: Competitivitatea generală și produsele producătoare de deficit

Datele finale publicate de INS arată că România a ajuns în 2018 la un deficit comercial de 7,5% din PIB, valoare foarte mare atât în… Mai mult

04.11.2019

Analiză

Ponderea taxării în PIB. Și două ”mici” mari probleme

Potrivit datelor publicate de Eurostat, România s-a situat anul trecut penultima în UE în ceea ce privește ponderea în PIB a taxelor colectate, cu doar… Mai mult

03.11.2019

Cronicile

Mecanismul „miraculos” prin care Deutsche Bank a făcut să dispară 367 milioane de euro

de Adrian N Ionescu 19.1.2017

Deutsche Bank, cea mai mare bancă germană și una dintre cele mai mari din Europa, se luptă cu reputaţia nefericită a poverii de peste 16,5 miliarde de euro – cheltuieli cu amenzile și cu înţelegerile cu autorităţile financiare ale pieţelor financiare ale lumii.

Banca germană este, însă, subiectul unui alt scandal.

Bloomberg scrie că a descifrat mecanismul prin care banca germană a făcut  profit din pierderile celei mai vechi bănci italiene, Banca Monte dei Paschi di Siena, recent intrată în atenția publică, prin demersurile guvernului italian de a o salva, cu binecuvântarea autorităților europene.

În după amiaza zilei de 1 decembrie 2008, la o întâlnire într-unul din birourile din Londra ale Deutsche Bank, un profesionist  de 40 de ani din conducerea băncii, pe nume Michele Faissola, a venit cu o soluție miraculoasă care să facă să dispară o pierdere de 367 milioane a Monte dei Paschi. Șefii acesteia ezitau să o treacă în bilanțul oficial – afirmă Bloomberg.

Deutsche Bank, sigură pe puterea sa financiară de 2.000 de miliarde de euro, era încă neatinsă, în 2008, de valul de probleme de supraviețuiere ale băncilor din toată lumea și mai ales a celor americane.

Membrii comitetului de evaluare a riscurilor de piaţă din Deutsche Bank, la care Michele Faissola a venit cu propunerea îndrăzneaţă de a ajuta banca italiană pentru un preţ bun, erau obişnuiţi cu trucurile financiare. Totuşi, propunerea în cauză li s-a părut îndrăzneaţă.

Tranzacția

Era vorba de o tranzacţie în doi timpi:

1. Monte dei Paschi urma să facă un plasament „sigur” prin Deutsche Bank, din care să câştige pe loc suma cu care să acopere pierderea din 2008;

2. „Pentru că Deutsche Bank nu dă bani gratis, Monte dei Paschi trebuia să facă un pariu, în care sigură era doar pierderea, din punctul de vedere al italienilor, dar cu plata eşalonată pe mai mulţi ani. Urma celor 367 milioane de euro pierduţi deja de Monte dei Paschi s-ar fi diluat în mai multe rapoarte anuale, prin operaţiunile cu instrumente derivate – explică Bloomberg.

Comitetul de evaluare a riscurilor de piaţă din Deutsche Bank trebuia să decidă dacă operaţiunea propusă de Faissola este legală şi nu are potenţialul de a afecta negativ reputaţia băncii.

„Cel puțin unui membru al comitetului  i s-a părut minunată tranzacţia propusă de Faissola. „Acest lucru este fantastic”, a spus Jeremy Bailey, responsabilul băncii pentru operaţiunile globale, potrivit mărturiei unui executiv care a povestit ulterior în faţa unei comisii de disciplină internă. „Puteți înregistraun [profit] pe față și răspândi pierderile în timp?. Ar trebui să facem asta pentru Deutsche Bank”, a adaugat Bailey, care a negat apoi că ar fi făcut remarcile respective”, relatează Bloomberg.

Un alt oficial al băncii germane, care a prezidat reuniunea, ar fi temperat entuziasmul lui Bailey. Un alt oficial de la Deutsche Bank, William Broeksmit, a avertizat asupra riscurilor tranzacţiei cu Monte dei Paschi, inclusiv prin mailuri ulterioare.

Mesajul de averizare a avut nici un efect.

La sfârşitul întâlnirii care a durat aproape 90 de minute, Faissola a primit undă verde pentru a pune în mişcare ceea ce avea să se termina cu un scandal, care a dus la un proces penal în curs de desfășurare în Milano. Un judecător italian a acuzat Deutsche Bank și cinci foști directori ai Deutsche Bank, inclusiv pe Faissola și Dunbar, de conspiraţie cu Monte dei Paschi în scopul falsificării conturilor acesteia în 2008. Bloomberg precizează că nici Faissola nici Dunbar nu au răspuns la cererea de a comenta subiectul.

Opt ani mai târziu, miza a crescut considerabil. Pentru cea mai mare bancă din Germania, statut care face din Deutsche Bank şi cea mai importantă bancă din Europa, speţa Paschi este un memento cel puțin inconfortabil.

Deja operaţiunile băncii germane abia dacă sunt suficient acoperite cu capital pentru a îndeplini standardele industriei bancare. Scandalul  vine şi în contextul investigaţiilor privind ajutorul pe care Deutsche Bank l-ar fi dat clienţilor săi din Rusia pentru a spăla miliarde de euro.

Iar problema a devenit politică. Va fi greu ca Deutsche Bank să beneficieze, la nevoie, de ajutorul statului german, de vreme ce Angela Merkel a insistat că povara salvării băncilor nu mai trebuie pusă pe umerii contribuabililor.

Afacerea Monte dei Paschi este „un microcosmos al modului în care Deutsche Bank folosește produsele derivate, până la gradul în care nimeni nu știe cât de aproape este de marginea prăpastiei. Autoritatea de reglementare germană, BaFin, încearcă să ajungă la rădăcina problemei, solicitând un audit independent încă din 2014.

Istoria afacerii

Pe scurt, istoria afacerii începe în 2002, când Monte dei Paschi a vrut să transforme în cash o parte din acțiunile deținute la ceea ce astăzi se numește Intensa Sanpaolo Bank, profitând  încă de eventuala creștere a valori acțiunilor.

Este „o formă de a păstra o prăjitură, dar s-o și mănânci” – notează Bloomberg, ceea ce nu este posibil decât prin instrumente derivative de mare risc. „Este și modul prietenos cu riscul al Deutsche Bank de a face profit”.

Deutsche Bank și Monte dei Paschi au înființat un vehicul numit Santorini Investments, pe baza acțiunilor Intensa, „în esență un instrument derivat sub forma unei companii”.

Pariul ar fi adus profit dacă acțiunile Intensa ar fi crescut, dar a venit anul  2008 și Monte dei Paschi a trebuit să preia pierderile, care au crescut în câteva săptămâni de la 180 de miliarde de euro la peste 300 de miliarde. Odată  evidențiate în rapoartele băncii, pierderile ar fi condus la preluarea administrării băncii de către statul italian.

În acest context, a venit a doua soluție a echipei lui Fassiola de la Deutsche Bank.

Soluția Fassiola din 2008 a implicat tranzacția în cauză, care a presupus stabilirea a două praguri de dobândă, în fapt prețuri de introdus într-o formulă  care să determine câți bani își plătesc participanții la tranzacție unul altuia și cât primesc.

Formula crea însă o anumită posibilitate ca Monte dei Paschi să câștige oricum, cu riscul unor eventuale pierderi de  500 de milioane de euro pentru Deutsche Bank. Germanii au mai adăugat un prag de declanșare a plăților.

Monte dei Paschi trebuia să cumpere tituri de stat italiene pe care să le constituie drept colateral în beneficiul Deutsche Bank. Aceasta urma să le vândă mai departe, să dea banii italienilor, cu care aceștia să acopere pierderile Santorini. Monte dei Paschi ar fi trebuit, pe de altă parte, să răscumpere obligațiunile de la terța parte, căreia i le vânduse Deutsche Bank.

Socoteala  trebuia să se închidă astfel, pe baza scăderii prețurilor din cauza crizei.

Tranzacția a adus băncii italiene un câștig imediat de 364,1 milioane de euro, iar băncii germane comisioane de 60 de milioane de euro, iar lui Michele Fassiola – felicitări.

Un arbitru anonim a fluierat”, însă, a informat autoritățile italiene și americane și caruselul investigațiilor a pornit. În fine, un judecător italian a incriminat afacerea Santorini în octombrie anul trecut, iar procesul continuă.

Între timp, Monte dei Paschi di Siena va fi salvată prin naționalizare.

Mergeți în homepage ›

Publicat la data de 19.1.2017

Un raspuns

  1. io dixit
    20.1.2017, 4:58 pm

    de admirat nemtii, hoti si ei, dar nu gainari. bercea mondial si s.o. vintu mai au de invatat. scuze, astia cred ca-s la inchisoare. asa se intimpla cu gainarii!

Lăsați un comentariu


Stiri

Întâlnire Bogdan Aurescu – Mike Pompeo. Pledoarie în favoarea creșterii prezenței militare americane în România

Vladimir Ionescu

Ministrul de Externe Bogdan Aurescu a discutat cu secretarul de stat al SUA, Mike Pompeo despre mai multe domenii de colaborare dintre cele două țări,… Mai mult

Stiri

Raportul”Child Rights Now!”: Una din 8 mame aflate la prima naștere este adolescentă

Vladimir Ionescu

Una din opt mame aflate la prima naştere este adolescentă, în România, în timp ce în restul Uniunii Europene media este de una din 28… Mai mult

Stiri

Animalele care au slujit statul vor beneficia de îngrijire și cazare pe viață

Vladimir Ionescu

Directorul Clubului Câinilor Utilitari, Vlad Popescu, a declarat, miercuri, pentru Mediafax, că noua lege privind pensionarea animalelor de serviciu este binevenită şi că, în conformitate… Mai mult

Stiri

Dan Barna a obținut susținerea internă a USR pentru a rămâne liderul partidului

Victor Bratu

Dan Barna a anunțat miercuri că membrii USR au decis ca el să continue la şefia formațiunii, decizia fiind luată de aproximativ 75 la sută… Mai mult

Stiri

Comisia Europeană recomandă modificarea calendarului de aplicare a noii legi a pensiilor – risc semnificativ pentru deficitul public

Adrian N Ionescu

Noua Lege a pensiilor reprezintă un risc semnificativ la adresa deficitului public în 2020 şi în anii următori în condiţiile în care aceasta conţine majorări… Mai mult

Stiri

Radu Hanga este noul preşedinte al Bursei de Valori Bucureşti

Adrian N Ionescu

Radu Hanga  (48 de ani) a fost ales preşedinte al Bursei de Valori Bucureşti (BVB), pentru următorii patru ani, în adunarea generală a acţionarilor BVB… Mai mult

Europa

Gen. (r) Ben Hodges: Următorul cel mai probabil conflict Rusia-NATO va fi în Marea Neagră

Iulian Soare

Europa ar trebui să devină mai interesată de securitatea Georgiei şi a Ucrainei, ţări riverane Mării Negre, susţine generalul (r) american Ben Hodges, care între… Mai mult