luni

12 august, 2024

26 martie, 2021

Consiliul European  a aprobat mecanismul Comisiei Europene de autorizare a exportului de doze de vaccin în afara Europei, care se desfășoară acum și după „criteriul reciprocității și proporționalității”, prin care ar trebui să se țină seama de cererea internă a UE.

Uniunea Europeană este cel mai mare exportator de vaccinuri anti-COVID – 19 din lume, cu 77 milioane de doze până în prezent, iar întârzierea livrărilor unor producători, inclusiv de la unitățile din Europa, a ridicat problema exporturilor.

„Ca să fie clar: Vrem să fim siguri că Europa își primește cota corectă de vaccinuri. Trebuie să putem explica cetățenilor noștri că, dacă companiile își exportă vaccinurile către întreaga lume, este pentru că își respectă pe deplin angajamentele și nu riscă securitatea aprovizionării în Uniunea Europeană”, a declarat președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, joi seara târziu, după încheierea reuniunii.


Declarația liderilor țărilor UE subliniază „importanța transparenței, precum și a utilizării autorizațiilor de export” atunci când vine vorba pentru vaccinul expediat în țări terțe, sprijinind astfel decizia Comisiei, potrivit Declarației membrilor Consiliului European.

Mecanismul de autorizare a exportului și unitatea europeană

Executivul UE a lansat, în februarie, un mecanism menit să asigure transparența și trasabilitatea exporturilor de vaccinuri. Conform acestor reguli, companiile producătoare de vaccinuri în Europa au nevoie de autorizație din partea autorităților naționale, care le poate fi refuzată în anumite condiții.

Comisia a adăugat, miercuri, noi prevederi mecanismului.

(Citiți și: „Noi reguli la exportul de vaccinuri produse în UE: se răspunde simetric la blocarea livrărilor”)

Dincolo de unitatea exprimată în comunicate, există două curente de idei: Franța, Italia și Spania au arătat un puternic sprijin pentru mecanism, dar alții au cerut Comisiei să fie prudentă în implementarea efectivă a instrumentului, potrivit unor surse UE și diplomatice, citate de Euractiv.


Grupul prudenților, din care fac parte Țările de Jos, Suedia și Irlanda, a cerut Comisiei să se abțină de la blocarea transporturilor fără a consulta autoritățile naționale și producătorii de vaccinuri.

Până în prezent, Europa a primit 88 de milioane de doze, din care 62 de milioane de doze au fost administrate. Comisia le-a spus liderilor UE că 18,2 milioane de persoane au fost complet vaccinate până acum în Europa, aproape 4,1% din populație, potrivit unui comunicat al Comisiei care o citează pe Ursula von der Leyen.

Chestiunea AstraZeneca

Cea mai vizată companie de mecanismul de autorizare a exporturlui este AstraZeneca, deși s-a angajat din nou la un număr mai mic de doze decât a fost contractat – 70 de milioane în loc de 180 de milioane. primul ministru italian Mario Draghi ar fi declarat că AstraZeneca i-ar  fi dezamăgit și înșelat pe cetățenii europeni, potrivit sursei citate.

Compania anglo-suedeză AstraZeneca este vizată de suspiciunea că acordă prioritate aprovizionării Regatului Unit în dauna celei europene, motiv pentru care s-a și sporit presiunea prin utilizarea mecansimului de autorizare.

În replică, premierul britanic Boris Johnson a acuzat UE de naționalism și a amenințat UE cu blocarea investițiilor britanice pe continent.

(Citiți și: „”Războiul vaccinurilor” / Boris Johnson amenință cu blocarea investițiilor în UE”)

„Există unele îngrijorări serioase cu privire la această companie”, a spus Charles Michel, președintele Consiliului European, citat de Euractiv.

Și Johnson & Johnson va crește gama de vaccinuri disponibile în al doilea trimestru, oferind țărilor un instrument valoros în combaterea pandemiei.

La rândul lor de la BioNtech / Pfizer și Moderna se așteaptă livrarea dozelor de vaccinuri conform programului, cu posibilitatea chiar de a crește dozele produse.

Liderii UE au confirmat impasul pentru distribuirea celor 10 milioane de doze suplimentare de BioNTech-Pfizer, potrivit Euractiv.

Formal, liderii UE au cerut ambasadorilor UE, să rezolve problema „într-un spirit de solidaritate”, dar confirmând „cheia proporțională a populației pentru alocarea vaccinurilor”, potrivit declarației finale a Consiliului.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

România continuă să accelereze consumul – ca factor esențial de

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: