joi

25 aprilie, 2024

11 martie, 2020

UPDATE: Grupul de Comunicare Strategică precizează că nu s-a luat nicio decizie referitoare la includerea în unor regiuni din Franța, Germania și Spania în rândul regiunilor roșii. 

Secretarul de stat Nelu Tătaru enumerase nordul Franței și Madridul printre zonele roșii, fapt ce implica intrarea în autoizolare, pentru 14 zile, a tuturor persoanelor sosite din aceste regiuni.

****


Știrea inițială:

Exportul medicamentelor și al materialelor sanitare folosite pentru combaterea coronavirusului a fost suspendat miercuri dimineața pentru șase luni, a anunțat miercuri dimineață secretarul de stat Raed Arafat.

O altă măsură nou introdusă, ca urmare a evoluției confirmărilor de Covid-19, este interzicerea evenimentelor culturale și de divertisment desfășurate în spații închise și cu participarea a peste 100 de perosane, până pe 31 martie.

Noile măsuri adoptate, pentru situația actuală – de transmitere sporadică în comunitate- , sunt tot de prevenție:

  • Interzicerea timp de șase luni a exporturilor de medicamente și materiale de protecție personală folosite în această criză (medicamente antivirale, antiinflamatorii, antibiotice, antitermice, atifungice, anestezice, sedative, combinezoane, mănuși, seringi, măști, ochelari de protecție, soluții dezinfectante etc.).
  • În mod obligatoriu, instituțiile de stat vor organiza programul de lucru decalat, cu începere de la orele 08.00, 09.00 și 10.00, pentru a se evita aglomerarea mijloacelor de transport în comun. În cazul mediului privat cu peste 99 angajați, se recomandă organizări similare. Măsura se aplică în București și în municipiile de județ.
  • interzicerea evenimentelor cu peste 100 de participanți (sunt vizate teatrele, cinematografele din mall-uri etc.). Nu sunt afectate supermarketurile, hipermarketurile, magazinele din mall-urile, deocamdată.
  • sistarea activității cu publicul în muzee
  • suspendarea activităților didactice și trecerea la cursuri online, acolo unde se poate
  • cursurile din universități sunt sistate, cu excepția celor online, până la sfârșitul lunii. În ceea ce privește căminele de studenți, fiecare universitate va decide singură, în funcție de situație, dacă le va închide. De exemplu, ele pot rămâne deschise pentru studenții care lucrează.
  • folosirea polițiștilor pentru fluidizarea traficului în orașele aglomerate și pentru escortarea, spre centrele de carantină, persoanelor sosite din zonele roșii din străinătate.
  • la Ministerul de Interne s-a înființat Celula de criză pentru punctele de trecere a frontierei din vestul țării. S-a suplimentat numărul medicilor epidemiologi, pentru a face față procedurilor de la graniță.

Alte informații:

  • există stocuri suficiente de kituri de testare și echipamente, precum și suficienți medici specialiști
  • începe limitarea internărilor care nu sunt urgente
  • sunt pregătite spitalele de suport, care vor ajuta spitalele de infecțioase din momentul în care capacitatea acestora va fi depășită
  • clinicile cardiovasculare au pregătit plămânii artificiali pentru pacienții cu manifestări grave ale bolii și cărora le cedează plămânii
  • există pregătite aproximativ 2.500 de paturi la secțiile infecțioase și 4.000 de paturi de terapie intensivă în spitalele suport
  • stocurile de materiale și de medicamente sunt monitorizate în timp real, în centrul de la MAI
  • Agenția Națională a Medicamentului a comunicat că s-a reluat producția în China și India, astfel încât se reia furnizarea medicamentelor cu risc de dispariție din cauza închiderii fabricilor
  • au fost făcute angajări de urgență, inclusiv din rândul medicilor specialiști din promoția 2019, pentru a suplimenta personalul direcțiilor de sănătate publică
  • personalul medical militar ajută echipele epidemiologice de la frontieră

Există posibilitatea ca la un moment dat să apară o presiune pe spitale, așa cum s-a întâmplat în China și Italia, dar acest lucru nu va putea fi evitat, nicio țară nu poate face față unei epidemii de proporțiile atinse în cele două țări, a explicat Raed Arafat.

În România, numărul bolnavilor cu Covid-19 a ajuns la 31, dintre care șase s-au vindecat, iar ceilalți sunt în stare bună.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: